DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Vrag  Vrak
Möt Don Pedro – Vrakdykning på Ibiza
En dykare tar sig en närmaret titt på lastnäten i däckslasten på Don Pedro. Vid det här laget var vraket täckt av en fluffig filt med bruna alger. De virvlades upp av minsta fenslag.
Möt Don Pedro – Vrakdykning på Ibiza
På Don Pedros däck. Vraket är enormt och här finns tillräckligt att upptäcka för att hålla sig sysselsatt en vecka.
Möt Don Pedro – Vrakdykning på Ibiza
Sidan på skorstenen. I nedre delen av bilden ser man den fasta stegen.
Möt Don Pedro – Vrakdykning på Ibiza
Efter att ha kikat på fartygets väldiga propellrar tog vi oss upp etappvis, för att sedan avsluta dyket vid Don Pedros mast.

Möt Don Pedro

– Vrakdykning på Ibiza

Av John Bantin

Miljoner européer semestrar på Spanska Balearerna varje år. Mellan öarna och fastlandet går en hel flotta av moderna fartyg och färjor för att transportera turisterna. Ingen höjer längre på ögonbrynet vid åsynen av en jättefärja borta vid horisonten. Men ett 142 meter långt vrak som vilar på 45 meters djup är inget som man står oberörd inför. Vi har dykt på jätten Don Pedro.

Spanien har blivit rikare sedan landet gick med i euro-zonen. Fartygen har blivit större och mer modernt utrustade. Vissa är lika stora som ett helt stadskvarter. De verkar trafikera sjölederna lika stadigt som bergen på kusterna de passerar. Det verkar fullkomligt otänkbart att något av dem skulle styra rakt upp på en omsorgsfullt markerad grynna. Ändå var det precis vad som hände den 11 juli 2007.
Vädret var lugnt. Sommarnatten var stjärnklar. Nästan alla unga turister på Ibiza partajade natten igenom. Då avgick DON PEDRO från hamnen. Hon tillhörde Iscomar Lines och var ett kombinerat containerfartyg och roll-on/roll-off-färja för lastbilar. Skutan var modern. Hon byggdes 1982 och var utrustad med alla tänkbara hjälpmedel för navigering. Hon hade just nått sin marschfart på 12 knop. Då girade rorgängaren fel. Skeppet rände rakt upp på en grynna inom synhåll från staden Ibiza.

Effektivt räddningsarbete
DON PEDRO fick ödesdigra skador i skrovet. En 7 meter lång reva skars upp längs slingerkölen på babords sida. Besättningen på 18 man och de två passagerarna gick i livbåtarna. Det enorma fartyget sjönk och försvann ur synhåll inom 45 minuter. Nu ligger hon på bottnen på cirka 45 meters djup.
Bunkertankarna på Don Pedro innehöll 150 ton tjock brännolja plus 50 ton lättare diesel. I lasten fanns containrar fulla med kemikalier. En var fylld med gamla bilbatterier. Vraket hotade alltså att förorena Ibizas populära badstränder och ödelägga öns hela turistnäring.
Procedurerna vid ett sådant nödläge var planerade sedan länge. Nu sattes de snabbt i verket. Bärgningsfartyg med dykare anlände inom ett par dagar. De hade alla nödvändiga attiraljer för att stoppa den läckande oljan.
Snart följde en omfattande operation för att läktra över bunkeroljan och rengöra de drabbade stränderna. Men det gick inte snabbt. Dykarna måste skära upp hål i skrovet för att kunna ansluta till tankarnas ventiler. Den första oljan pumpades inte ut förrän den 30 juli. Spänningen var stor bland invånare och affärsidkare på Ibiza. En för Medelhavet typisk sommarstorm förbättrade knappast läget.
Mer än ett år har passerat sedan förlisningen. Debatten om vraket har rasat. Ska DON PEDRO bärgas eller lämnas där hon ligger? Skrovet utgör inget hinder för sjöfarten. I början av juli 2008 förklarade myndigheterna helt oväntat att det var tillåtet för nöjesdykare att gå ner på vraket. Det är bara förbjudet att gå in i det.
Med sina 142 meter är färjan nu ett av Medelhavets större tillgängliga vrak. Som jämförelse är ZENOBIA vid Cypern 172 meter lång. Jag bokade in mig på första möjliga flyg till Ibiza.

Fullbokat
Ön Ibiza är knappast känd för sin dykning. Ändå blomstrar verksamheten med Discover Scuba. Horder av ungdomar dras till ön för nattlivets och solens skull. Alla vill prova på att dyka. Med det här vraket blev dykcentren lite tagna på sängen. De saknade resurser för...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser