DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Bland blöta leoparder – öluff i Thailands populäraste arkipelag
Leopardhajen är randig när den föds, prickarna kommer senare.
Bland blöta leoparder – öluff i Thailands populäraste arkipelag
Salongen ombord på SIREN.
Bland blöta leoparder – öluff i Thailands populäraste arkipelag
En av de två RIB-båtarna för dykutfärder.
Bland blöta leoparder – öluff i Thailands populäraste arkipelag
Ekorrfiskar vid Richelieu Rock.
Bland blöta leoparder – öluff i Thailands populäraste arkipelag
Karettsköldpadda som funderar på att hittat ett lugnare matställe.
Bland blöta leoparder – öluff i Thailands populäraste arkipelag
Egentligen är detta en sebrahaj, men namnet leopardhaj används också flitigt.

Bland blöta leoparder

– öluff i Thailands populäraste arkipelag

Av John Bantin
Den som vill göra en dyksafari i Thailand kommer snart upptäcka att de flesta företag har Similanöarna och Richelieu Rock på programmet. Klassiska namn som skickar njutningsfulla rysningar längs många cocktaildykares ryggar. Då är nästa fråga – hur vill du färdas? Vi gjorde resan ombord på en segelbåt specialbyggd för dykare.

Today, the weather is going to be hot. Damned hot!”
Så löd en magisk replik i filmen ”Good morning, Vietnam”. Där spelade Robin Williams rollen som radiopratare i de amerikanska styrkorna. Jag befann mig i Thailand och inte i Vietnam. Ändå kunde jag inte låta bli att tänka på filmen. Jag stretade och drog i min tunna våtdräkt. Svetten sipprade genom ögonbrynen. Det sved i ögonen.
Ägaren ombord heter Dutch Frank. Han tänker alltid positivt. Han är något av en blid jätte. En sådan replik vore typisk för honom. Men med tillägget: ”Det ska väl bli härligt!” eller ”Sånt gillar jag!” åtföljt av ett brett smittsamt flin. Hans thailändska besättning ledd av kapten Jack är upplärd att flina medhållsamt. Vi var en minoritet ombord som faktiskt tog oss besväret att streta på oss en våtdräkt. Jag var den enda med undervattenskamera att bekymra mig om. Därför tycktes jag alltid bli sist att hoppa ner i vår RIB från moderfartyget. Övriga dykare på färden var från Norge, Danmark och Tyskland. De väntade lite otåligt men var för artiga för att säga något.
Som dyksafari var det en ovanligt kort resa. Vi hade bara fyra dykdagar. Därför antar jag att varje ögonblick kändes dyrbart. Alldeles för värdefullt för att ägna åt att svettas och vänta i den ystert guppande gummibåten medan nå’n undervattensfotograf fick rätsida på sina pinaler.

Grov granit
Undervattenslandskapet runt Similanöarna är format av grova granitblock. Tidigare var de klädda med stenkoraller. Bitvis blev korallerna bortsopade i tsunamin på annandagen 2004. Blocken är förvisso fortfarande värda att dyka på och det finns massor att se. Sikten är kanske inte den bästa överallt men i gengäld lever tonvis med fisk av alla Indiska Oceanens arter där. Ordet ”Similan” betyder ”nummer nio” på thailändska. De enskilda öarna har alltså praktiska nummer snarare än namn.
Det var skönt att komma iväg från semesterön Phuket. Turistmyllret där blir ibland besvärande. Öarna ligger alltså nära ett stort befolkningscentrum och oundvikligen betyder det att man alltid har sällskap med andra dykbåtar. Det roade oss att se dykare anlända på strapatsrikt vis i primitiva båtar framdrivna av allehanda olika men alltid rökbolmande motorer.
Ombord på SIREN lyckades vi hålla andra tider än dykarna på dagsutfärdsbåtarna. Därför slapp vi att dyka på tider och ställen där det rådde folkträngsel i vattnet. Hur skilde ställena sig åt? Alla med kännedom om Thailand känner igen uttrycket ”Same, same but different”. Jag tror att det sammanfattar läget ganska hyfsat. Först såg vi samma jämnt rundade granitformer. Ofta påminde kullarna på bottnen mig om skeppsskrov med kölen i vädret. De är slipade och polerade av årtusendens sjögång. Stora rundslipade block halvvägs begravda i sand tornade upp sig runt kullarna. Solfjäderskoraller och andra planktonsilare markerade platser där strömmen ökar farten för att passera en förträngning. På en del ställen tvingas...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser