DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Historie  Historia
MARS - fortfarande lika makalös
MARS - fortfarande lika makalös

MARS - fortfarande lika makalös

– Förlisningen

Text Jesper Kjøller & Richard Lundgren · Illustrationer Niklas Eriksson · Fotos Jesper Kjøller, Kirill Egorov, Kees Beemster Leverenz & Ocean Discovery mfl.

Varför är upptäckten av det svenska amiralsskeppet Mars Makalös, som sjönk 1564, ett av världens viktigaste vrakfynd?

Hur gick det till när en pojkdröm gick i uppfyllelse efter 20 års ihärdigt sökande, då vraket lokaliserades 2011 efter 447 år på Östersjöns botten?

Hur arbetar tekniska dykare tillsammans med forskare varje sommar för att avslöja vrakets hemligheter? 

►  Brandröken är tjock, och lukten av krut blandas med ljudet av ångestskrik och stålklingor som träffar varandra. Överallt dundrar det från musköter och kanoner. Däcket är rödfärgat av blod och det är lätt att halka. På Mars kämpar modiga svenska sjömän och soldater för livet. I våg efter våg driver de fienden tillbaka. Det är den 31 maj i nådens år 1564 och det blodiga sjöslaget äger rum nordost om Öland i Östersjön.

Läget är desperat och Mars har fattat eld, så det är bara en tidsfråga innan elden når krutdurken. Att stryka flagg och kapitulera är otänkbart. Endast de befäl med ädelt blod i ådrorna kan hoppas på barmhärtighet av segerherrarna. De adliga tas till fånga med krav på lösen, men vanliga fotsoldater kommer att förlora sina liv på det mest grymma sätt för att avskräcka fienden, så det är en kamp på liv och död. Danskarna och deras allierade legoknektar från Hansastaden Lübeck, drivs av en brinnande ambition att erövra Mars. Det skulle vara en fantastisk trofé, men soldaterna bryr sig inte om sina kungars politiska mål - de vill bara ha en del av krigsbytet.

Kanonkulorna från Mars och de attackerande danska fartygen, ledda av amiral Herluf Trolle, flyger genom luften den korta sträckan mellan fartygen, som ligger reling mot reling. 48-punds kanonkulor träffar med stor kraft, och träsplitter flyger i luften. Det är en mardrömslik scen med död och förstörelse.

En kraftig explosion skakar plötsligt det mäktiga fartyget. Hela däcket verkar lyfta och båtsmännen faller omkull. Både svenskar, danskar och de lybska legoknektarna försöker nu desperat att lämna Mars som sjunker snabbt. Vattnet skjuder och kokar, och ett enormt moln av ånga stiger som ett jättespöke upp ur havet. Mars Makalös försvinner under ytan. På ytan finns bara vrakrester och stympade eller döende sjömän kvar.

Prins på friarresa
Gustav Vasas son Erik XIV:s friarresa till de furstliga hoven i Europa kan idag verka smått komisk. Prinsen, som är cirka 30 år, vill gifta sig, men inte med vem som helst. Han uppvaktar flera potentiella ädla jungfrur från Europas furstendömen i jakt på en lämplig drottning, men Erik är kräsen. Många blir förolämpade, när han frågar om den tilltänkta är vacker eller inte.
Gustav Vasa har målmedvetet byggt upp en stark flotta för att säkra Sveriges handel i Östersjön. Prins Erik rekvirerar ofta dessa fartyg för transport, när han är ute och friar. Det måste ha varit en ganska imponerande syn, när Sveriges prins anlände till en hamn, eskorterad av Östersjöns modernaste örlogsflotta.

Upprustningen undgår inte den danske kungen Frederik II:s uppmärksamhet, och trots att Danmark tvingas skuldsätta sig, startar man en kapprustning. Det politiska läget är spänt, om man ska uttrycka sig milt. Gustav Vasa dör 1560 och sonen Erik blir nu kung. Det är Erik som tar initiativet att bygga Mars Makalös. Hon ska bli Östersjöns största och mest imponerande krigsfartyg. Sträckningen av den gigantiska...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs artikeln i DYK #50:

SOME images:
MARS - fortfarande lika makalös
MARS - fortfarande lika makalös
, MARS - fortfarande lika makalös
MARS - fortfarande lika makalös
, MARS - fortfarande lika makalös
MARS - fortfarande lika makalös
, MARS - fortfarande lika makalös
MARS - fortfarande lika makalös

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser