DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Teknisk dykning  Teknisk dykning
10 Frågor – om rebreathers

10 Frågor

– om rebreathers

Text: Søren Helms & Maria Bollerup

Här på redaktionen har vi uppmärksammat att allt fler dykare intresserar sig för rebreathers, i synnerhet helslutna maskiner (CCR). För många, både nya dykare och rävar från den gamla skolan, kan ett slutet system verka som ny och obeprövad teknik, enbart avsett för tekniska dykare. Men mycket har hänt under de senaste tio åren. Vi skulle vilja slå hål på några av myterna kring CCR-teknik, och svara på några av de vanligaste frågorna som nyfikna läsare brukar ställa. Vi har därför samarbetat med Maria Bollerup från Nixie expeditions, som förutom en mycket erfaren dykare, även är instruktör på flera olika rebreather-enheter, och vi har ställt tio frågor till henne... 

1 – Vad är en rebreather/CCR och vilka är fördelarna med att använda ett sådant system?
En rebreather är ett slutet system där luften cirkulerar runt. Därav namnet ”CCR” (Closed Circuit Rebreather).
Det finns flera fördelar. Gasen man andas är varm och fuktig, vilket känns extra skönt här i våra kalla vatten!
I grunden är en rebreather en blandningsmaskin som ser till att du dyker med ett optimalt partialtryck av syre, oavsett vilket djup du befinner dig på.
Ett optimalt partialtryck ökar din bottentid och är hälsosammare för kroppen, eftersom man därmed begränsar ansamlingen av kväve.

2 – Måste man vara en erfaren teknisk dykare för att kunna dyka med CCR?
Inte nödvändigtvis. Idag finns det apparater som passar alla typer av ändamål, och du behöver nödvändigtvis inte göra tekniska dyk med en rebreather.
Ett ”tekniskt dyk” definieras kortfattat som ett dyk där det inte finns någon direkt tillgång till ytan. Antingen på grund av ett fysiskt ”tak” i den yttre miljön, som exempelvis i en grotta, en gruva eller i ett vrak, eller i den inre miljön i form av kroppens behov av att vädra ut kväve på väg mot ytan (även kallat dekompression).

3 - Är det lämpligt att använda rebreather för rekreationsdykning eller är det enbart för djupdykning?
En rebreather är ett perfekt verktyg för att få ut mer av alla typer av dyk – även på sportdykarnivå. Avsaknaden av bubblor gör dig tystare, vilket har en direkt inverkan på djurlivet omkring dig. Du kan komma mycket nära fiskar, och din bottentid kommer att förlängas avsevärt. Det är win-win!

4 – Är det svårt att dyka med en rebreather?
Inte när du har lärt dig det. Haha!
Faktum är att det ofta är de lite mer erfarna dykarna som upplever lite problem i början. En erfaren dykare är van vid att kunna använda andningen som en del i avvägningen. Det kan man inte göra med en rebreather.
Men det är helt klart värt det, för det är en speciell känsla av viktlöshet att dyka med rebreather. När din andning inte påverkar flytkraften kan du ligga så stilla och avslappnad att du bokstavligen bara svävar. Det är fantastiskt.

5 – Är det dyrt att dyka med en rebreather?
Är inte all dykning dyr? ;)
Ju mer du dyker, desto billigare blir det. Speciellt om du är en Trimix-dykare sparar du väldigt mycket pengar på helium.
Det kostar väldigt lite att ha lite helium i flaskorna, även på något grundare dyk, vilket är en fördel när det gäller säkerheten. Det ska inte underskattas och det är värt varenda krona!

6 - Kan man använda sin vanliga dykutrustning när man dyker med rebreather?
Ja, beroende på rebreather kan du använda det mesta av din basutrustning. Vissa rebreathers måste dykas med sidomonterat remställ och andra med ryggplatta och vinge, men detta köps vanligtvis tillsammans med enheten. Viss utrustning kan vara mer lämplig...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs artikeln i DYK #75:

SOME images:
10 Frågor – om rebreathers, 10 Frågor – om rebreathers, 10 Frågor – om rebreathers, 10 Frågor – om rebreathers

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser