DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Reportage  Reportage
Newfoundland – äventayr i Atlanten
Newfoundland – äventayr i Atlanten
Newfoundland – äventayr i Atlanten
Knölvalarna har unika markeringar och mönster på fenorna vilket gör att man kan se skillnad på dem.
Newfoundland – äventayr i Atlanten
Trots den enorma storleken rör sig knölvalarna graciöst och elegant genom vattnet.
Newfoundland – äventayr i Atlanten
En havskajak är det bästa sättet att utforska vikarna i Terra Nova National Park.
Newfoundland – äventayr i Atlanten
Vithövdade havsörnar vilar i trätopparna när de inte ligger och cirklar ovanför vattnet i jakt på fisk.
Newfoundland – äventayr i Atlanten
PLM-27 står upprätt och är det grundaste av de fyra vraken vid Bell Island.
Newfoundland – äventayr i Atlanten
Djupet, kylan och ljuset skapar en aningens dyster stämning på SS Rose Castle.
Newfoundland – äventayr i Atlanten
Propellern på PLM-27 är ett av de mest fotogena motiven bland vraken vid Bell Island.
Newfoundland – äventayr i Atlanten
Rick släpper av oss på precis rätt plats så att vi kan snorkla nära inpå valarna.
Newfoundland – äventayr i Atlanten
Det är en imponernade upplevelse att möta 15 meter långa knölvalar i sitt rätta element.

Newfoundland

– äventayr i Atlanten

Text: Eline Feenstra; Foto: René Lipmann
Tidigt på våren är havet fortfarande fullt av isberg, men när sommaren kommer migrerar tusentals knölvalar längs Newfoundlands kuster. Här får du ultimata upplevelser när du snorklar med valar och dyker på några av världens bästa vrak.

Det är först när Rick stänger av sin 180 hästars utombordare som platsens storhet på allvar går upp för oss. Det gråa havet ligger livlöst i den tjocka dimman. Bara lunnefåglarnas färgglada näbbar lyser upp framför de mörka klipporna som omger och skyddar bukten vi ligger i. Vi kan höra vinden tjuta och kölden börjar sakta krypa innanför våra tjocka våtdräkter. Men så plötsligt bryter två vita fenor ytan – något stort har kommit för att hälsa på. I dessa övernaturliga omgivningar dyker en än mer övernaturlig varelse upp precis framför oss, bara ett par meter bort. En knölval.

Innan någon hunnit säga flaska är jag i vattnet. Min dykkompis är redan framför mig med kursen mot platsen där vi såg valen. Jag är rädd för att den redan hunnit försvinna, men den 15 meter långa valen är alldeles för stor för att man ska missa den. Graciöst svävar den genom vattenmassan med magen vänd mot oss. En pulserande rörelse fortplantar sig genom valens enorma kropp och vi känner dess enorma rörelser i vattnet. Den är gigantisk. Valarna är kända för sin vänlighet men denna håller ett visst avstånd och försvinner snart ut i fjärran. Jag känner hur mitt hjärta bultar och drar det första djupa andetaget sedan jag hoppat i vattnet. Men efter bara ett par sekunder dyker valen upp igen. Hallå!

Scarface

Efter två timmars show plockar båten upp oss igen. Att döma av Ricks breda leende har vi varit med om något utöver det vanliga.

– Normalt tillbringar vi bara sekunder eller minuter tillsammans med valarna, ropar han över motorbullret.

– Men ni fick ju två timmar!

Han har svårt att dölja sin överraskning. Men när en knölval blir för lekfull är det dags att lämna vattnet. Tillbaka ombord sjunker upplevelsen in. Vi är alla tagna. Rick är glad att se en gammal bekant – han känner igen valarna på underkäkarna och har döpt den här till Scarface.

Vi har blivit inbjudna hit av Rick och Debbie Stanley som äger och driver OceanQuest. Det är ett dyk- och snorklingscenter på kusten av Avalonhalvön i Newfoundland, Kanada. Tillsammans med Labrador bildar denna ö Kanadas ostligaste provins. Här möts den ljumma golfströmmen från söder och den kyliga Labradorströmmen från norr, ett möte som skapar förutsättningarna för några av världens mest fiskrika vatten, kring Grand Banks. Det omfattande marina livet lockar till sig miljoner med havsfåglar. På sommaren kan man dessutom uppleva tusentals valars vandring och drivande isberg som kalvat från Grönlands glaciärer.

Vi är här i tio dagar och vårt äventyr innehåller snorkling med valar, dykning på vrak från andra världskriget, vandring längs berömda East Coast Trail och kanotpaddling och fiske i Terra Nova nationalpark. Redan första dagen står det klart att det här är något alldeles speciellt!

Bell Island-tragedin

Som kontrast till mötet med valarna dyker vi nästa dag ner i historien tillsammans...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser