DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Alphonse Island – Omgiven av lyx  på Seychellerna
Landningsbanan för de små propellerplanen, som flyger gäster till och från Alphonse Island, delar upp ön i två lika stora delar.

Alphonse Island

– Omgiven av lyx på Seychellerna

Text och foto: Mark 'Crowley' Russell

Fler sköldpaddor än du kan räkna, hungriga segelfiskar, jagande hajar, imponerande koraller och massor av revfisk. Du kommer att bli bortskämd på den avlägsna ön Alphonse i Seychellerna.

►  Seychellerna - bara namnet i sig är exotiskt. Alla mina förväntningar uppfylls när vi landar med det lilla flygplanet på den avlägsna ön Alphonse. Ön är en smaragdgrön prick i slutet av en krökt korallatoll, 400 km söder om huvudön Mahé. När propellern stannat hör jag bara avlägsna vågor som slår mot stranden, en lätt bris genom palmerna och entusiastiska välkomsthälsningar från Gordon, som är chef på resorten.

Alphonse har en yta på bara en dryg kvadratkilometer. Här finns endast 27 bungalows. 22 av dessa är anpassade för par (eventuellt med ett litet barn) och fem är något större för familjer på upp till fyra personer. Varje bungalow ligger avskilt en bit från den sandiga stigen som slingrar sig runt ön. Runt husen finns stora ytor med avstånd till närliggande byggnader med hög vegetation runt omkring, förutom mot stranden nedanför. Det kan vara värt att nämna att Alphonse främst är anpassat för sportfiskare, med även för dykning som sekundär aktivitet. Dessa två sporter brukar normalt inte fungera särskilt bra ihop, men Alphonse är en eco-resort, där man använder en hållbar praxis när det gäller fiske. Den fångade fisken mäts och vägs, och släpps därefter tillbaka i havet. Undantaget är fångst som används i restaurangens kök och av personalen som bor på ön. Om fisken inte behövs, tas den inte upp.

Ur ett dykperspektiv är resortens engagemang för att bevara miljön mycket tydlig. Man tar emot högst åtta dykare åt gången med två instruktörer – Lucy och Byron, som tillsammans med dykcentrets chef Sam tar väl hand om dykgästerna. Det finns inga planer på att öka antalet dykare på ön. “Vi vill inte ha fler dykare, men gärna samma antal hela tiden”, säger Gordon under vår middag.

Enorm rikedom
Under ytan i det klarblå vattnet frodas det friska revet. Det finns inga tecken på överfiske och ytterst lite påverkan syns. En bred remsa med skadade koraller indikerar en möjlig kollision med en båt någon gång tidigare, eller kanske är det bara naturliga spår av stormar eller strömmar. Dessa skador är gamla, och det finns inga bevis för upprepat slitage orsakat av båttrafik. Korallblekning de senaste åren har haft en viss effekt på korallreven i området, men inte på någon av de nio platser vi dök på.

När de inte är upptagna med kunder, arbetar dykpersonalen tillsammans med Pep och Ariadne, som ansvarar för Alphonse-stationen vid Island Conservation Society ute på havet för att övervaka tillståndet i den marina miljön.

Korallkoloniernas omfattning är enorm. Några av de enorma formationerna är flera tusen år gamla, och de får allt annat att se litet ut. Några av kolonierna är tillräckligt stora för ett helt dyk - särskilt för fotografer. Men man skulle distraheras av den enorma rikedomen på resten av revet.

Revet kanske inte är lika färggrant som i exempelvis Sydostasien eller Röda havet, men det beror på den typ av kolonier som finns här. De rikligt förekommande stenkorallerna till exempel...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

RESFAKTA – Seychellerna

GEOGRAFI Republiken Seychellerna är ett av de minsta länderna i världen med en befolkning på mindre än 100 000 invånare. Skärgården består av 115...

Läs artikeln i DYK #61:

SOME images:
Alphonse Island – Omgiven av lyx  på Seychellerna, Alphonse Island – Omgiven av lyx  på Seychellerna
Landningsbanan för de små propellerplanen, som flyger gäster till och från Alphonse Island, delar upp ön i två lika stora delar.
, Alphonse Island – Omgiven av lyx  på Seychellerna
Koraller och fiskar trivs vid Alphonse Island tack vare det begränsade antalet dykare och fartyg i området.
, Alphonse Island – Omgiven av lyx  på Seychellerna

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser