DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Profil  Profil
Nick Poole &  Valentina Cucchiara – Liquid Jungle Productions
På uppdrag med skoter och HD-kamera. Valentina till vänster med den stora Sony-kameran i Gates-hölje och Nick till höger med den nya Canon 5D full frame DSLR fastmonterad på skotern.
Nick Poole &  Valentina Cucchiara – Liquid Jungle Productions
Nick Poole & Valentina Cucchiara – Liquid Jungle Productions

Nick Poole & Valentina Cucchiara

– Liquid Jungle Productions

Text och foto Jesper Kjøller
Om du har surfat runt bland läckra dykfilmer på YouTube, sett instrutionsvideor från Global Underwater Explorers eller njutit av HD-inspelningar från djupa tekniska dyk, är sannolikheten stor att Nick Poole och Valentina Cucchiara har hållit i videokameran. Paret bor till vardags i Sharm el Sheikh men reser över hela världen med deras enorma HD-kameror.

Nick Poole och Valentina Cucchiara är på många sätt ett ganska omaka par. Han är från London, hon är från Rom. Han äter aldrig grönsaker, hon är vegetarian. Han dricker te, hon dricker kaffe. Han är cool och tillbakalutad, hon är varmblodig och temperamentsfull. Men de förenas av kärleken till dykningen och till livet i havet, och en ännu större kärlek till att förmedla det i form av bilder. Nick är född och uppvuxen i London. Han hade en lovande karriär som elitsimmare och idrottslärare då han som 25-årng plötsligt blev lite trött på livet i klorbassängen. År 2000 uppmanade en vän honom att åka till Egypten och lära sig dyka. Han älskade det och tyckte det var svårt att vända tillbaka till livet i England. Han beslutade sig för att ta ett sabbatsår och återvände till Sharm el Sheikh. Sakta men säkert arbetade han sig upp genom graderna och fick snart arbete som diveguide. Så småningom blev han PADI-instruktör och arbetade under 3 år i branschen som instruktör och diveguide, dock utan att visa något större intresse för foto eller video. Det var under denna period som han träffade Valentina som redan arbetade som videofotograf. Hon följde med på dagsturer och liveaboard-båtar där hon filmade och redigerade gästernas upplevelser, som sedan såldes som DVD till de som ville ha ett minne från sina dykupplevelser. Nu började Nick få upp ögonen för levande bilder och snart gick han en videokurs hos Valentina. Det gav honom mersmak.
– När Valentina skulle ha en månads semester hoppade jag in som vikarie för henne. Jag älskade möjligheten att få hänga med ut på båten och dyka varje dag, framför allt att hålla Open Water kurser, minns Nick.
Så småningom slutade han med instruktörsarbetet och ägnade sig helhjärtat åt arbetet som videofotograf. Nick och Valentina lade snart grunden till sin gemensamma firma Liquid Jungle och de blev samtidigt ett par också privat, efter att ha varit nära vänner och kollegor i tre-fyra år.
Valentina är utbildad vid ett universitet i Rom. Egentligen ville hon bli veterinär men det slutade med att hon kastade sig över ämnet biologi istället. Inför en resa till Röda havet under studieperioden, gick hon en Open Water-kurs hemma i Italien. Hon blev förbluffad över att hon under vattnet kunde se alla de biologiska fenomen som hon hade studerat på land. Från den stunden var hon såld på dykning. Hon gjorde klart sina studier och inledde en karriär som biolog där hon lyckades smyga in en massa dykning i jobbet. Varje gång hon var ledig så gick hon en dykkurs och snart var hon Divemaster. Hon befann sig snart i Röda havet där hon arbetade som guide. Men hennes nätverk inom forskningen och hennes bakgrund som biolog, gav henne möjlighet att delta i ett korallrevsprojekt i Belize och senare i Mexiko, där hon förälskade sig i grottdykning. Snart började hon arbeta som instruktör i Mexiko. På dykcentret gick hon en kurs i uv-video och fick snart där efter anställning.
– Jag vände tillbaka till...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

KAMEROR
Sony PMW-EX1 HD-kamera
XDCAM EX-24P/25P/30P/50P/60P
Gates-hölje, Fathom Super Wide Angle port och Gates Flat Port

Canon 5D MkII Full frame DSLR
HD 24P/25P/30P...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser