DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Profil  Profil
Paul Rose – Upptäckare, dykare och programledare
Paul Rose var en av talarna på Copenhagen Diveshow 2011, där han berättade om sina upplevelser under inspelningen av BBC-produktionen Oceans.
1 av 1

Paul Rose

Upptäckare, dykare och programledare

Text: Ulrik Westphal

Har du under de senaste två åren suttit framför dumburken och tittat på program om dykning? Då är chansen stor att du har sett Paul Rose. Han var nämligen en av de fyra programledarna i BBC-serien ”Oceans” som bland annat visats på svensk TV. Kvaliteten är på topp, som alltid när det gäller naturprogram producerade av BBC. Inte minst för den passion och entusiasm som energiknippet Paul Rose utstrålar – både i rutan och när man möter honom öga mot öga.
År 1968 satt han själv som 11-åring framför TVn och såg Cousteau resa världen runt ombord på Calypso. Då visste han genast vad han ville. Han ville bli dykare. Paul såg allt på TV om dykning. Han minns tydligt att även svartvita bilder tagna av Hans Hass gjorde djupt intryck på honom. Han visste alltså precis hur det borde vara att dyka – redan innan han hade gjort sitt första dyk! Han hade ju sett det så många gånger på TV och föreställt sig hur känslan av att dyka borde vara.
I sydöstra England kom han för första gången ner under ytan. Dyket levde hundraprocentigt upp till hans förväntningar, allt var precis som han hade tänkt sig. Han dök i Engelska Kanalen iförd en våtdräkt med den berömda gula randen längs sidan – liksom hans förebild Cousteau. Han hade själv limmat de gula remsorna på dräkten med ett inte särskilt vattenfast lim. Det gav bara extra krydda åt dykningen. Paul gjorde allt för att efterlikna sina förebilder så väl som möjligt och gjorde ett par dyk utan någon form av utbildning. Sedan tyckte han att ett dykcertifikat nog vore en bra idé att skaffa sig. Alltså drog Paul iväg till ortens dykarklubb och fick sin utbildning genom British Sub Aqua Club. Efter det har han dykt så mycket som möjligt – både i sött och salt vatten.
Paul har aldrig upphört med att dyka sedan dess. Med sina mer än 6 000 dyk måste Paul Rose karakteriseras som en erfaren dykare och under de senaste 30 åren har han dykt lite varstans runt jordklotet. En sak har nog gjort honom mest välkänd: rollen som en av programledarna i serien ”Oceans”.

Antarktis
Paul Rose har också varit ledare på ett otal polarexpeditioner till Antarktis. Han har bland annat varit Base Commander på Rothera Research Station Antarktis under en rad av år. Där hjälper han till med forskningen med uppgift är att ta forskarna till rätt plats och se till att de kan genomföra sina forskningsuppgifter. Jobbet på Antarktis blir en blandning av lite av varje – Ibland är han hjälpdykare, ibland högste ansvarig för hela operationen.
För sitt arbete som expeditionsledare på Antarktis har Paul Rose mottagit flera utmärkelser. Bland annat The Queen’s Polar Medal och US Navy Polar Medal, den sistnämnda bland annat för sitt arbete inom NASA.
Paul är utbildad PADI-instruktör, trimixdykare och yrkesdykare. Fortfarande undervisar han som PADI-instruktör någon gång emellanåt, han vill gärna hålla sina färdigheter vid liv. Samtidigt bidrar han ju till att ge andra möjlighet att...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser