DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Norge  Norge

Nordkap

– på toppen av Europa

Text: Arnold Weisz - Foto: Arnold Weisz & Stein Johnsen

Gillar du naturdyk och öppet hav? Då är Nordkap perfekt för dig. Med Honningsvåg som utgångspunkt kan du uppleva häftiga bergsklyftor utanför Nordkap, strömdykning i Magerøysundet och grottdyk i Tufjorden – bara för att nämna några.

Runt Magerøya finns mängder av överdådiga dykställen. Ändå är det dykning på själva Nordkap som de flesta frågar efter. Inte bara för själva plojen – landskapet nedanför de lodräta branterna är helt fantastiskt.

Dykning på 71º10’21”N Förväntningarna var stora när vi rullade över pontonen på Zodiaken rakt nedanför den 307 meter höga Nordkapsplatån. Innehavaren av Nordkap Dykkersenter heter Hugo Salamonsen. Han är från Finnmark och därför inte direkt blygsam. Han skulle minsann visa oss fina dyk! Vi blev inte besvikna. Nedanför de nästan lodräta klippväggarna sjönk vi ner i en obeskrivligt vild och vacker undervattensnatur. Den ena häftiga bergsskrevan avlöste den andra i en vettlöst kuperad terräng. På 17-18 meters djup märker vi knappt dyningarna längre. Intill klippväggen simmar vi över flera jättegrytor bekransade av tareskog. Sikten är bra. Ovanför oss ser vi bränningarna skumma när vågorna träffar bergväggen. Alla sinnen blir bombarderade med intryck. Över tareskogen ilar ett sejstim förbi. Vi simmar in i flera bergssprickor.

Ryckvis framåt Dyningarna pressar oss inåt i sprickan. Vattnet rycker och sliter. Det gäller att hugga tag i tarestjälkarna och hålla sig fast när vattensuget drar utåt igen. Inne i de trånga klyftorna finner vi mängder av sjöanemoner. Här och där sticker en trollhummer fram för att kolla vem som kommer på besök. Det börjar bli trångt. Vi vänder och beger oss utåt på samma sätt som på invägen – ryckvis. Vi avslutar dyket med en liten runda i tareskogen. Från några meters djup på vägen mot ytan ser vi bergväggen resa sig ovanför oss – den nordligaste biten fastland i Norge.

Spöklikt nattdyk Resans nattdyk gick inte heller av för hackor. Nattdyk fixar man enklast med bil bara några minuters färd från själva Honningsvåg. Det är absolut värt besväret att offra några kvällstimmar på ett nattdyk i stället för att hänga på puben. Att simma runt i den grunda tareskogen inne i fjorden i nattsvart mörker är en helt speciell upplevelse. Man kan liksom aldrig förbereda sig på vad man ska träffa på. Du sveper långsamt runt med dykarlampan. Plötsligt glimmar något till i mörkret. En stooooor torsk kommer fram för att inspektera vem som stör kvällsfriden. Du letar vidare med lampan. På den ljusa sandbottnen  ligger en rödspätta och rullar med ögonen. En snabb rörelse från en mörk skugga strax framför mig ger mig rejäl gåshud. Lampans ljusstråle skär som ett svärd genom vattnet och träffar mitt i pannan på en havskatt. Den ligger och mumsar på en snäcka. Vi mumlar ”smaklig måltid!” innan vi drar vidare genom taren.

Grottdyk I Tufjorden på västra sidan av Magerøy går det bra att testa grottdykning. På 4-5 meters djup finns en öppning som leder bortåt 80 meter in i berget. En bra bit av ”tunneln” är ganska trång. Här kan man bara dyka vid...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser