DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Norge  Norge
Norge – Kalla kårar i Kirkenes
Vindskydd. Renskinn skyddar perfekt mot den bitande vinden som sveper över den istäckta sjön Myggvann.
Norge – Kalla kårar i Kirkenes
Monsterkrabbor. Fullvuxna kamtjatkakrabbor kan bli halvannan meter breda och väga tolv kilo.
Norge – Kalla kårar i Kirkenes
Under Barentshavets is ligger många vrak från andra världskriget.
Norge – Kalla kårar i Kirkenes
Vraket efter en Curtis P40 Warhawk. Den 17 juni 1944 råkade planet i svårigheter medan det deltog i konvojen vid bombningen av Kirkenes.
Norge – Kalla kårar i Kirkenes
Säker återväg. Sett underifrån påminner mönstret av gångar på isen om en överdimensionerad darttavla. I nödfall ger det viktig hjälp för orienteringen.
Norge – Kalla kårar i Kirkenes
Porten mot kylans värld. Vaken sågas upp i triangelform. Då blir det lättare att komma upp på isen.

Norge

Kalla kårar i Kirkenes

Text och foto: René Lipmann

Dagarna flyger förbi som i en dröm av snö och is. Norrskenets härliga färger flammar över fjordarna. René Lipmann tillbringade sin istid långt uppe i Nordnorge. Chefredaktören för den holländska dyktidningen Duiken upplevde ett fascinerande vinteräventyr med isdykning och utfärder med snöskoter och hundsläde.

 ”Med högra handen drar du på gasen. Med den vänstra bromsar du. Se till att du har minst 20 meters säkerhetsavstånd till skotern framför” förklarar Lars Petter Øie. Han är chef för Arctic Adventure Resort i Nordnorge. Efter den korta anvisningen beger vi oss iväg mot vårt mål: Myggvann. Myggsjön ligger i närheten av Kirkenes högt uppe i nordligaste Norge. På vintern är det ett idealiskt ställe för isdykning. Men att ta sig dit är förenat med vissa svårigheter. På grund av den arktiska kylan och fartvinden under skoterfärden har jag både tjock mössa och skyddshjälm på huvudet. Under torrdräkten och mitt vanliga underställ bär jag ett tjockt termoställ. Utanpå hela härligheten har jag dragit en knallröd överlevnadsoverall. Fötterna är nerstuckna i snökängor. Jag är alltså mycket väl påpälsad. Ändå blir jag glad när Alexander Eid höjer armen. Han är vår IANTD-Nordic-Ice-Diver-Instructor. Armen är vårt avtalade tecken på att vi ska stanna. Ett armétält väntar på oss i den vintriga ödsligheten på den tillfrusna sjön. Fjälltopparna runt Myggvann ligger täckta av djup snö. Alla ljud dämpas i den vita stillheten.
”Vi delar upp oss på två grupper. Den ena sågar upp en trekantig vak i isen. Den andra skyfflar upp ett sånt här mönster av gångar”, förklarar Alexander. Med fingret ritar han mönstret i snön. Det består av två cirklar och liknar en darttavla. Ena cirkeln med ungefär 15 meters radie från vaken. Den andra 30 meter ut. Från vaken ska det gå raka gångar genom cirklarna. Alltihop fungerar som lysrör under isen. Gångarna ska hjälpa vid orienteringen om någon dykare tappar kontakten med livlinan.
I det uppvärmda tältet tar jag på mig dykutrustningen. Igår gjorde vi ännu ett incheckningsdyk i öppet vatten i den skyddade Jardfjorden. Ändå är jag lite nervös. I stället för oktopus har jag en separat flaska som alternativ luftkälla. Flaskan är fäst vid en D-ring på västen. Under västen bär jag en klättersele. Änden på livlinan är fastgjord vid selen via en karbinhake med skruvsäkring. Det låter enkelt. Men säkringsskruven har frusit fast. Med en mugg hett vatten är problemet snart löst. Alexander kastar upp resten av vattnet i luften. Det fryser omedelbart och faller som isbitar ner på snön.
”OK – du står i tur” säger Alex och pekar på mig. Stödd av hjälpsamma händer vacklar jag som en pingvin fram till vaken. De andra i gänget skyddar sig med renfällar mot den pinande vinden. Jag glider ner i vattnet. Här i mitten av sjön är isen 80 centimeter tjock. Under den är vattnet glasklart. Kanon! Jag stannar strax under istäcket och tittar fascinerad på mina utandningsbubblor. Ovanför mig bildar solskenet ett förtrollande ljusspel i mönstret av gångar i snön på isen. Jag låter mig sjunka långsamt för att ta några bilder.

Fastklämd under isen
På nästa dyk ska vi göra en räddningsövning. ”Största tillåtna avstånd från vaken under isen är 30 meter. Vi rekommenderar max 23 meter. De flesta dykare...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Resan Åtta dagars isdykning på Arctic Adventure Resort kostar ungefär 25 000 kronor. I priset ingår en övernattning i Oslo på ditresan och ett ”Allt inkluderat”-paket i Kirkenes med dykning, logi, mat,...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser