DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Norge  Norge
Norsk dyksafari – djupa vrakdyk vid Lofoten
Den 75 fot långa fraktskutan M/S Anne Bro har restaurerats för mer än fyra miljoner norska kronor och är idag specialanpassad för dykning.
Norsk dyksafari – djupa vrakdyk vid Lofoten
Den flytande fiskefabriken Gudrun Gisladottir var bara några år gammal då hon sjönk.
Norsk dyksafari – djupa vrakdyk vid Lofoten
M/S Hadsel var en gång i tiden en Hurtigrutfärja, men nu vilar hon på 55 meter.
Norsk dyksafari – djupa vrakdyk vid Lofoten
M/S Karlhorch var ett ryskt lastfartyg som sjönk i Nappstraumen efter flera bärgningsförsök. Hon ligger med botten upp, så propellern hör till de grundaste delarna på vraket.
Norsk dyksafari – djupa vrakdyk vid Lofoten
Norsk dyksafari – djupa vrakdyk vid Lofoten
Norsk dyksafari – djupa vrakdyk vid Lofoten
Vädret kring Lofoten kan vara ganska rått. Här slår vågorna mot Lofotodden.
Norsk dyksafari – djupa vrakdyk vid Lofoten
Minröjningsutrustning ombord på vraket efter Rio X.
Norsk dyksafari – djupa vrakdyk vid Lofoten
Dykarna har just varit nere på minröjaren MS Rio X, som sjönk strax efter Andra världskrigets slut. Dekostoppet liknar tidvis ett besök i en bubbelpool.

Norsk dyksafari

– djupa vrakdyk vid Lofoten

Text och foto: Frank Bang
Lofoten är en långsmal udde. Näset är det enda längs Norges långa kust som bryter kustlinjen och pekar långt ut i havet. Området ligger långt mot norr. Avståndet till kustfjordarna är stort. Allt bidrar till det klara vattnet. Bistra vädergudar och Andra Världskriget gör att vi finner några av Nordnorges stiligaste skeppsvrak där.

För 15 år sedan startade Magne Goffeng dykcentret ”Lofotdykk” i det gamla fiskarhuset från 1890 mitt i fiskebyn Kabelvåg. Centret har med tiden blivit ett av de mest väletablerade i Norge. Det har utvecklats hela tiden. Nu satsar man på längre turer längs Lofoten. Den 23 meter långa gamla fraktskutan M/S Anne Bro har snyggats upp och byggts om för mer än fyra miljoner norska kronor. Nu är hon specialanpassad för dyksafari. En verkligt unik och charmerande gammal dam!
Under de senaste två åren har Lofotdykk satt ihop de två första programmen för paketresor på temat dyksafari. De kallas ”Best Sites of Lofoten” och ”Lofoten – Deep Wrecks”. Den förstnämnda innehåller ett urval av de bästa dykplatserna längs hela Lofoten. Höjdpunkterna är dykning i världens häftigaste malström och besök vid sälkolonierna i Moskenesstrømmen. Som inbiten vrakentusiast valde jag det andra alternativet ”Lofoten – djupa vrakdyk”.

Action!
Jag anländer en kulen höstdag till den lilla fiskarbyn Kabelvåg mitt på Lofoten. Tillsammans med mig kommer ett gäng förväntansfulla finska dykare. De har varit hos Lofotdykk flera gånger tidigare. Nu ska vi ner i Lofothavet på otroliga vrakupplevelser. Planen är att börja med den gamla Hurtigrutfärjan D/S Mira. Hon sköts i sank under det brittiska anfallet ”Operation Claymore” år 1941. Men vädret är inte gynnsamt. Finnarna har också redan gjort flera dyk på det vraket. I stället väljer vi väggarna i Raftsundet som första dyk. Ingen känner dykplatserna här vid Lofoten bättre än Magne. Han lyckas hitta bra alternativ oavsett väder.
Centrets niometers havsgående RIB ryter fram över vitskummande vågtoppar. Efter tjugo fartfyllda minuter är vi framme. Väggarna störtar ner mot avgrunden på 150 meters djup. På 30 meter svävar vi förbi färggnistrande bergsformationer. Vi landar på en hylla strax nedanför. Sikten är oklanderliga 25 meter. Alla testar sin utrustning inför veckans vrakupplevelser – omgivna av den mest fantastiska undervattensnatur!
Eftermiddagens dyk tar oss till tiotusentonnaren M/S Hamburg. Även hon föll offer för engelsmännens kanonad 1941. Det är ett enkelt vrakdyk till bara 20 meters djup och bara fem minuters färd från dykcentret. Speciellt förskeppet är intakt med många spännande trädetaljer. Tyvärr ligger vraket nära hamnen. Därför är sikten inget vidare.
Nästa dag gör vi oss klara för D/S Nordstjernen. Hon var ett fartyg på Hurtigruten och sjönk 1954 i norra delen av Raftsundet. Skrovet vilar på bottnen mellan 55 och 65 meter. Med ett dykdjup mellan 40 och 50 meter hinner man se det mesta på vraket. Det ligger i yppersta toppklass inom skandinavisk vrakdykning.
Lofotdykk ser alltid till att lägga en säker nedstigningslina till vraken. Den gör dyket åtskilligt enklare. Skrovet vilar i sin ursprungliga form med lätt slagsida åt styrbord. Vi simmar genom styrhytt och korridorer, förbi kolkaminen i salongen i första klass och vidare bakåt mot...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

GEOGRAFI Lofoten är en norsk ögrupp i norra Atlanten. Öarna täcker en landyta på 1 227 km2 och de 24 000 invånarna har fiske som huvudnäring. Lofoten ligger 1 500 kilometer från Oslo och närmaste större stad är...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser