DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Vrag  Vrak
Oldenburg – under två världskrig
En modell av fartyget som hon såg ut då det begav sig.

Oldenburg

– under två världskrig

Text & Foto: René B. Andersen

Det är inte många fartyg som kan skryta med att ha spelat betydande roller i båda världskrigen, och som dessutom har bytt sida flera gånger, men det har Oldenburg.
Fartyget har en fascinerande historia, och vraket är fullt av intressanta detaljer. Att man kan dyka på det från land gör knappast det hela sämre. Följ med DYK:s Rene B. Andersen på ett spännande vrakdyk i norska Sognefjorden.
 

►  Pungo, som fartyget hette då det byggdes 1914, användes som kylfartyg för att frakta bananer mellan Kamerun och Tyskland, men 1915 gick det inte längre att undkomma första världskriget. Hon hamnade då i tysk tjänst och byggdes om till raidfartyg. Man använde lastfartyg, ofta kylfartyg, som raidfartyg eftersom de i regel var snabbare än vanliga lastfartyg. Dessa fartyg utrustades med kanoner och minor, för att seglade under falskt namn och flagg, med kamouflerade vapen och besättning. På så sätt kunde de ta sig igenom den engelska blockaden, och när de väl kommit förbi var det inga problem att lägga ut minor eller ta sig nära fiendens handelsfartyg för att kapa eller sänka dem.

Efter renoveringen bestyckades fartyget med fyra 15 cm kanoner, en 10,5 cm kanon samt två torpedtuber och 500 sjöminor. Mellan 1915 och 1919 gjorde hon ett antal resor genom Atlanten, Kattegat, Skagerrak och Östersjön, och bytte även namn ett par gånger till Möve och Vineta.

Under den perioden beslagtogs eller sänktes 42 fartyg, bland annat det engelska slagskeppet HMS King Edward VII som gick på en av hennes minor. Ett annat exempel var det engelska fartyget Georgic som efter kapning sänktes med 1 200 hästar ombord. Det bestyckade skeppet Otaki anfölls också, men besvarade elden. Dock kunde man inte klara av Möve. Alla dessa sänkningar gjorde henne till det mest framgångsrika raidfartyget under kriget. Men kriget tog slut 1918, och efter Versaillesfördraget övergick fartyget i brittisk ägo som krigsskadestånd. Hon lastades åter med bananer under namnet Greenbrier fram till 1933, då ett tyskt rederi köpte henne och bytte namnet till Oldenburg.

Fraktfartyg under andra världskriget
Under andra världskriget hamnar Oldenburg återigen i tjänst hos marinen, om än med en något stillsammare uppgift som fraktfartyg mellan Tyskland och Norge för den tyska ockupationsmakten. Hon blir dock utrustad med luftvärnskanoner. Det verkade som om hon skulle klara sig igenom kriget, men så blev det inte. Den 7 april 1945 låg fartyget för ankar på den västra sidan av Vadheim i Sognefjorden, med en last bestående av fisk på väg till Tyskland. Man låg och väntade tillsammans med ett annat lastfartyg, som en del i en konvoj om fyra fartyg, inklusive två förpostfartyg: V-5301 och V-5302, vilka var gamla valfiskebåtar som utrustats med vapen. Morgonen därpå blev de attackerade av 21 engelska Beaufighters, vilka orsakar stor skada med deras bestyckning av maskingevär och raketer. Anfallet skedde tillsammans med 16 eskortplan av typen Mustang.

Ombord på fartygen trodde man att de omgivande bergen skulle fungera som skydd, men så blev det inte. Tyskarna besvarade elden med luftvärn, men förgäves, och flera raketer träffar Oldenburg under vattenlinjen så att hon tar i vatten och sjunker. 

Varmt välkomnande
Det finns ett gammalt foto där...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Oldenburg

 PLATS Sognefjorden (GPS-position 61,20875°N 5,81729°Ø)
 FARTYGSTYP Bestyckat militärt fraktfartyg
 ...

Läs artikeln i DYK #57:





SOME images:
Oldenburg – under två världskrig, Oldenburg – under två världskrig
En modell av fartyget som hon såg ut då det begav sig.
, Oldenburg – under två världskrig
Fartygsklockan från Oldenburg (tidigare Möve)
, Oldenburg – under två världskrig
Morten Stridh, en lokal dykare, har hjälpt till att rädda och återställa roderkonsolen

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser