DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Event  Event
Nyårsdyk 2019
DYK:s redaktör Sune Dadda Karma Harms på väg ner i vattnet med sin buddy på pirens något blåsiga norra sida.

DYKNING, KAKOR OCH BUBBEL

– 100 dykare i vattnet på nyårsdyket vid Havshäxan

Text och foto Søren Helms & Sune Dadda Karma Harms

Det är en riktigt vacker och klar morgon på årets sista dag när DYK:s representant anländer till nyårsdyket vid Amager Strandpark.

►  Trots den hårda och kalla vinden finns det en glödande entusiasm och en god stämning bland de många dykarna som
I Amager Strandpark är det gott om bilar, dykare och utrustning i år. Just det här året har företagen ScubaGear och Kingfish Dive & Travel arrangerat evenemanget tillsammans, och man har dukat upp med god mat, kakor och bubbel för deltagarna. Tillsammans kan de stolt rapportera om så många som 75 deltagare. Nautilus dykklubb från Nautic Marine och Helgoland dykklubb är också representerade här i Amager Strandpark. Den sistnämnda rapporterar om minst 15 nya dykare. Dessutom finns det små grupper och dykpar som tagit sig hit på egen hand för att värna om vår gemensamma passion för den lokala dykningen.

Även om himlen är blå och solen skiner, är förhållandena inte till dykarnas fördel. Det blåser en bister nordanvind på närmare 12 sekundmeter, och den piskar upp höga vågor vid stranden. De dykare som precis har tagit sig upp rapporterar om en sikt på cirka tre meter på båda sidor om piren.

DYK:s danske redaktör, Sune Dadda Karma Harms och hand buddy drar snabbt på sig torrdräkterna. De simmar genom vågor och blåst till pirens norra sida för att önska havshäxan gott nytt år. Andra dykare som väljer läsidan i söder får antagligen ett något lugnare dyk.

Man känner av strömmen, men den är inte särskilt stark, så länge vi inte går för långt västerut. Vi kan bekräfta att rapporterna om siktförhållandena stämmer bra. Det brukar normalt vara något bättre, men det kan faktiskt också vara sämre. 

Många ser säkert fram emot god mat, fest och fyrverkerier ikväll, men nyårsdyket är också ett perfekt sätt att avsluta året på, och definitivt en tradition vi bör fortsätta med.

Sammantaget har det varit en fin dag med gnistrande vintersol och molnfri himmel. Samarbetet mellan de två dykföretagen har varit lyckat och samlat många glada dykare och deras familjer.

Bra arrangemang som detta vill vi gärna se mer av.

Gott nytt år alla önskar vi på DYK. ♦

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Dyk vid Havshäxan, Amager Strandpark
Dyk vid Havshäxan, Amager Strandpark
Läs artikeln i DYK #51:

SOME images:
, Nyårsdyk 2019
DYK:s redaktör Sune Dadda Karma Harms på väg ner i vattnet med sin buddy på pirens något blåsiga norra sida.
, Nyårsdyk 2019
Sandbotten på väg ut till undervattensbanan Havshäxan är täckt med sandmaskar.
, Nyårsdyk 2019
Solen hade precis gått upp över Öresund när de första dykarna hoppade i vattnet.

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser