DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Okinawa och havssköldpaddor hör onekligen samman. När du dyker runt öarna är det nästan garanterat att du möter sköldpaddor.
Okinawa och havssköldpaddor hör onekligen samman. När du dyker runt öarna är det nästan garanterat att du möter sköldpaddor.

Okinawa

– Aka Island

Tekst och foto: Atle Ove Martinussen

Jag möter knappt några turister på Aka bortsett från ett fåtal japanska studenter som tillbringar semestern där. Vi har det mesta för oss själva och kan vandra runt ostörda.

Aka – ett subtropiskt dykparadis
Efter några fina dagar i Naha och fantastiska dyk på USS Emmons gick resan vidare med färja till Aka Island. Resan tar en dryg timme, lite beroende på vädret. Det var stora kontraster att komma från den livliga staden Naha till denna lugna paradisö, där allt var tyst och nästan som om livet gick i slow motion. Aka har fantastiska vita sandstränder och kristallklart vatten. Med en sikt på över 40 meter är det en fröjd att snorkla, så det passar bra att ta med icke-dykande familjemedlemmar eller vänner till Aka. Det är också trevligt att promenera på ön som har en subtropisk djungel och flera fina utsiktspunkter. På kvällen, och ibland också under dagen kan du se rådjur som det finns massor av på ön. Det är en skyddad rådjursstam som inte är tillåten att jaga. Rådjuren är unika för detta område och kallas Kerama-rådjur. De är också en symbol för ön Aka. Dessa djur vadar och simmar mellan öarna. Om du blickar neråt när du går på vägar i Aka, kommer du att se att brunnslocken är prydda med vackra rådjur. Det var knappt några turister på ön bortsett från ett fåtal japanska studenter som tillbringade semestern där. Vi hade det mesta för oss själva och kunde vandra runt ostörda.

Ön Aka tillhör Keramaöarna i Okinawa. Eftersom det ligger i ett subtropiskt område så är det varmt året runt, både på land och i havet. Ön ligger idylliskt till och livet här präglas av lugn och ro. Det bor knappt 300 personer på Aka, men vi hittade ändå två livsmedelsbutiker och tre pubar med bra service. Det var lätt att få kontakt med lokalbefolkningen, och man blev snabbt en del av gemenskapen, särskilt på puben om kvällarna. Samma sak upplevde jag med människor i andra områden på ön. Folk man möter är vänliga, och även på dykcentret gjorde de allt för att vi skulle trivas.

Aka anses vara en av de vackraste dykplatserna i Japan med underbara korallrev, fiskstim, caverns, grottor, havsormar, valar, mängder av sköldpaddor, nakensnäckor, clownfiskar och småkryp i kristallklart blått vatten. Korallreven är orörda och ser otroligt friska ut, och det finns cirka 250 korallarter här. Runt öarna har knölvalar sina platser för parning.

Kristallklart vatten
Aka är ett eldorado för dykare som erbjuder mängder av fotomotiv för undervattensfotografer, både inom vidvinkel och makro. Dykutfärderna är väl organiserade, och både instruktörer och båtförare är mycket professionella. Allt är noggrant planerat och utrustningen är i toppklass. Utan tvekan var dykinstruktörerna bland de trevligaste jag någonsin har träffat. Punktlighet är en dygd i Japan, så det är viktigt att inte komma för sent till de bokade dykturerna, vilka utgår från hamnen i Aka. Vi blir hämtade med bil och får skjuts ner till hamnen, även om avståndet inte är så stort. Från hamnen blir det kortare turer ut till olika dykplatser runt ön. Det är ett fantastiskt marint liv omkring ön med mängder av fisk och sköldpaddor. Vi...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs artikeln i DYK #2:

SOME images:
Aka Island
Aka Island
, Okinawa och havssköldpaddor hör onekligen samman. När du dyker runt öarna är det nästan garanterat att du möter sköldpaddor.
Okinawa och havssköldpaddor hör onekligen samman. När du dyker runt öarna är det nästan garanterat att du möter sköldpaddor.
, Caverns och grottor runt ön Aka erbjuder en spektakulär dykupplevelse i världsklass.
Caverns och grottor runt ön Aka erbjuder en spektakulär dykupplevelse i världsklass.
, Ett älskande par är på väg att kyssa varandra - Med lite fantasi så kan du se många figurer och former i  landskapet.
Ett älskande par är på väg att kyssa varandra - Med lite fantasi så kan du se många figurer och former i landskapet.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser