DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Norge  Norge
Oslofjorden – älskad och hatad
Svestad Brygge är en populär och lättillgänglig dykplats med flera vrak. Alldeles intill bryggan finner du vraket efter fiskebåten Bounty på 10 meters djup.
Oslofjorden – älskad och hatad
Muren är en av de vackraste dykplatserna i Oslo. Det är få som kan matcha denna när det gäller fisk- och djurliv. Här ett gäng stensnultror som omger fotografen.
Oslofjorden – älskad och hatad
Under oktober kommer små tioarmade bläckfiskar upp på grunt vatten. Framför allt under nattdyken har du goda möjligheter att få möta de vackra och blinkande skapelserna. Denna bild är tagen i Drøbak.
Oslofjorden – älskad och hatad
En vacker räka poserar på en vit sjöpung. Oslofjorden är full av små färgrika överraskningar för dem som kikar noga.
Oslofjorden – älskad och hatad
I Oslofjorden kan du faktiskt dyka med haj. Varje höst kommer den småfläckiga rödhajen in i området kring Sjøstrand.
Oslofjorden – älskad och hatad
Nakensnäckor är uppskattade, särskilt bland fotografer. I Oslofjorden finns många vackra arter, bland annat trådsnigel (Flabellina pellucida).
Oslofjorden – älskad och hatad
Det finns också lite annorlunda saker på bottnen av Oslofjorden. Mycket av skräpet blir faktiskt hem och gömslen för fisk och andra bottenlevande djur. Här en uppsättning trädgårdsmöbler i plast som ställts upp utanför Svestad Brygge.
Oslofjorden – älskad och hatad
Kaptein Sorte Bills Skute är det djupaste vraket på Svestad brygge. Hon ligger på 25-30 meter. Efter att du har utforskat detta vrak simmar du bara vidare till nästa, och nästa.

Oslofjorden

- älskad och hatad

Text och foto Lill Haugen
Grumligt, grått och trist? Inte alltid. Oslofjorden kan faktiskt överraska. Ska du till Oslo? Prova att göra ett dyk i Norges mest utnyttjade och tillgängliga fjord – bara en kort bit från Sverige.

Brunalgerna ligger som ett tak ovanför oss. Det är kallt och nästan mörkt. Danmarksfärjan passerar tätt intill. Den skapar vibrationer som ett medelsvårt jordskalv. På bottnen betar en koloni röda trådsniglar. Ett stim småtorsk tittar fram nyfiket. Vackra anemoner lockar oss närmare med sina tropiska färger. Är Oslofjorden bättre än sitt skamfilade rykte?
Många norska (och en del svenska) dykare har inlett sin dykarbana bland stenblocken vid Norges huvudstad Oslo. De har genomfört sina första famlande dyk i kallt och mörkt oslofjordvatten. Instruktörerna förklarar läget för sina nervösa grundkurselever: ”Klarar du att dyka här? Sedan klarar du att dyka var som helst!” Några få ger kanske upp. De allra flesta njuter ändå av känslan att bege sig in i ett nytt element – trots kyla, slam och algblomning.
Inre Oslofjorden är snarast ökänd för dåliga dykförhållanden – eller varierande i bästa fall. Ibland får vi besök av dykare från norska västkusten eller från Nordnorge. För dem blir ett dyk i Oslo ofta en chockerande livlös och grå upplevelse. Åtminstone jämfört med norska västkustens tareskogar, fiskstim och blå klara vatten. Det blir självklart ingen brist på spydiga kommentarer.
Norges mest ”utnyttjade” fjord
Oslofjorden är Norges hårdast utnyttjade fjord – både bland fartygsskeppare, båtfolk, stugägare och dykare. Bara en kort bit från storstaden Oslo finns chans på härlig dykning – trots att det bor en bra bit över en miljon människor kring fjorden. Från Langesundsfjorden i väster till svenska gränsen i öster ligger det sammanlagt 11 städer och en rad tätorter.
Ingen har noggrann koll på hur många sportdykare som finns i Norge. Man antar ändå att en stor del av dem håller till i Oslo med omgivningar. Bara hos dykcentret Dykkesport A/S utbildas mer än 500 nya dykare per år. Det tillhörande dyksällskapet har cirka 2000 aktiva medlemmar. Många vill dyka ofta. Då måste de dyka i Oslofjorden. Efterhand upptäcker många att Oslofjorden är bättre än sitt rykte – även många skandinaviska gäster. Fjorden har både goda, dåliga och helt fantastiska dagar. Tänker du resa till Oslo? Ta med dykutrustningen och testa med ett dyk eller två!

Storstadsfjord med utmaningar
Inre Oslofjorden är den del som ligger norr om det smala Drøbakssundet. Fjorden är belägen i Oslo och Akershus fylken. Den sträcker sig ända in till hamnbassängen framför Rådhuskaia i staden Oslo. Den är 3 till 7 kilometer bred.
Under åren efter kriget ökade nedsmutsningen i Oslofjorden snabbt. Så småningom blev fjorden föga lockande som semestermål. Avloppsvatten från industrier och befolkning ledde till betydande föroreningar. Vid Drøbak bildar bottnen dessutom en tröskel. Utbytet av vatten med fjorden innanför är därför litet. Det har lett till syrebrist i de djupare delarna av inre Oslofjorden. Särskilt i den innersta sydgående fjordarmen Bunnefjorden.
Sedan 1980-talet har utvecklingen i inre...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Havsbottnen i Inre Oslofjorden har fått ta emot miljögifter från olika källor under många år. De har hittills utgjort källor till spridning av föroreningar
Nu pågår omfattande rengöring. Den innebär att förorenad havsbotten...

Fakta

DYKCENTER

Dykkersport
www.dykkersport.no
Prodykk
...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser