DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Reportage  Reportage
OWUSS-scholarship – På besök  i Norden
Kjell Evensen från Master Dive i Helsingør visade Igor runt i Öresund.
OWUSS-scholarship – På besök  i Norden
I Kattegatcenterets Oceanarium fick Igor närkontakt med en rödhaj.
OWUSS-scholarship – På besök  i Norden
Under ett träningspass med Århus fridykningsklubb fick Igor bl a prova monofena.

OWUSS-scholarship

– På besök i Norden

Av Igor Valente

Senaste månaden var helt fullbokad med aktiviteter främst inom dykindustrin. Det började med en snabbvisit i Göteborg. Jag tog tillfället i akt att tillbringa tid med de två tidigare stipendiaterna Delia Ni Chiobhain (2006) och Vibe Schourup-Kristensen (2005). Dessutom besökte jag Poseidons huvudkontor. Poseidon är en av världens mest välkända tillverkare av dykutrustning. Det var intressant att lära sig mer om deras inställning till verksamheten.
Först gav Sverker Palmblad mig en överblick över företagets filosofi. Jag fick mer information om deras nya version av rebreathern Cis-Lunar. Den riktar sig till nöjesdykarna. Sedan anslöt Jens Sjöblom för en rundvandring på fabriken. Jag fick chansen att lära mig mer om de olika stadierna i tillverkningen och kontrollen av olika produkter från Poseidon.
Ett namn börjar bli allt mera välkänt inom dykturismen. Det är kedjan av Oxygène-dykcentra. Det blev tid för mig att besöka deras kontor i Göteborg innan jag begav mig till Danmark för att vara med på dykmässan Copenhagen Dive Show. Där var tidskriften DYK värd för Scholarship Society och berättade för skandinaviska representanter om stipendieverksamheten. Jag blev mycket imponerad av det gensvar vi fick. Senare fick jag chansen att uppleva samma sak igen på den holländska dykmässan ett par veckor senare. Där stod tidskriften Duiken för värdskapet.
Mellan dykmässorna i Danmark och Holland försökte jag utnyttja tiden i Skandinavien så väl som möjligt. Jag fortsatte att studera olika aspekter på dykvärlden. I Helsingør gick jag en fotokurs för Christian Rasmussen och lärde mig mer om att använda Photoshop. Jag dök också med Kjell Evensen från Master Dive för att få känna på de danska vattnen och tillämpa några av de lärdomar jag inhämtade på fotokursen.

Avresan från Helsingør blev en lång bilfärd med Carlo Golfetto till Kristiansand i Norge. Där ligger det berömda vraket efter M/S SEATTLE. Vid ankomsten konstaterade vi att turen inte var på vår sida. Det hade precis blåst upp till storm. Vi kunde inte dyka på vraket. Jag måste åka tillbaka dit någon annan gång för att besöka Carlo och One Ocean igen och se det berömda vraket.
Tillbaka i Danmark hade jag tid kvar att besöka Kattegattcentret med Lars Kirkegaard. Han är skandinavisk samordnare för stipendieverksamheten. Kattegattcentret är ett offentligt akvarium där det finns möjlighet att dyka i akvarierna. Lars och jag passade på att utnyttja de kontrollerade förhållandena i kallvattensakvariet för att ta bilder av några arter typiska för danska vatten. Det var mitt första dyk i ett akvarium. Jag gillade verkligen att ha så mycket fisk omkring mig. Vi fick till och med chansen att dyka i hajakvariet och ta några bilder av anläggningens nya leopardhaj. Oturligt nog var de andra hajarna inte där på grund av underhållsarbeten.
Precis före avresan till Holland deltog jag i en träningskväll med Århus Fridykningsklubb. Den klubben har det största...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser