DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Reportage  Reportage
OWUSS-scholarship – Filips dagbok november
Det är lite svårt att läsa av displayen på denna bild, men Filips hittills djupaste dyk på 72,4 meter skedde på det numerologiskt ”magiska” datumet 09.09.09.
OWUSS-scholarship – Filips dagbok november
Stig Åvall Severinsen och Filip på bushumör under avslutningen av världsmästerskapen i Århus.

OWUSS-scholarship

– Filips dagbok november

Av Filip Wolski

I augusti reste jag till Århus för att träffa arrangörerna av Indoor Freediving World Championships www.freewc09.dk (se reportaget i DYK 10). För första gången på många år slog AIDA och CMAS ihop sina påsar och organiserade sina respektive tävlingar på gemensam tid och plats. Lars Kirkegaard från Sea Safaris är skandinavisk koordinator för Rolex-stipendiet och han hade inviterat mig att vara med i pressgruppen. Det blev en spännande vecka på Jylland där jag arbetade tillsammans med de övriga i video- och fototeamet. Vi producerade timvis med video (framför allt av det polska gänget) som lades upp på Youtube (www.youtube.com/freewc09) och även användes då det inkom protester mot domslut.
Från Danmark åkte jag sedan till Göteborg där jag bodde hos Delia Ni Chiobhain, som var 2006 års europeiska stipendiat, och hennes sambo Johan Enqvist från Oxygene. Mitt mål var att besöka Poseidon Diving Systems (www.poseidon.se). Här fick jag en fullspäckad rundvandring och en introduktion till den nya Discovery rebreathern. Det var fantastiskt att höra om alla tankar och idéer bakom enheten. Men det mest intressanta var att prova den i deras pool. Jag tog riktigt god tid på mig för det här momentet av studiebesöket.
Jag hade redan träffat Karl och Pamela Allmark ett par månader tidigare på London International Dive Show. Då de fick höra om mitt intresse för teknisk dykning bjöd de in mig att gå en trimix-kurs tillsammans med dem. Förväntningarna var stora då jag i början av september flög till Malta för att delta i DSAT trimix-kursen på deras dykcenter, Oxygene Malta (www.oxygenediving.com/malta). Bakom dykcentrets diskreta fasad döljer sig ett stort och tech-vänligt center. Jag hade redan gjort mina hemläxor, så tillsammans med min instruktör Sven Heymann marscherade jag raskt igenom teorimomenten, och kunde istället montera min dykutrustning och hoppa i vattnet vid husrevet. Utan att jäkta genomförde vi två dyk så att jag fick tid att vänja mig vid min utrustning och de lokala förhållandena. Det blev också lite tid över till sightseeing. Precis vid husrevet ligger vraket efter Lady Dvinia på omkring 12 meters djup. Förberedelserna visade sig vara mycket nyttiga då det var första chansen för mig att prova min nya utrustning från två av stipendiets sponsorer – en Divemaster torrdräkt från Northern Diver, som jag just hämtat i Polen, och ett Tek3 regulatorset från Apeks. Jag hade också glädje av min Hel02-dator som sponsrades av Suunto. Under de följande dagarna planerade vi våra runtimes på land och följde dem sedan under vattnet. Parallellt programmerade jag min Hel02 för de gaser vi använde och den hängde med våra runtimes utan problem. Datorn lät mig bryta ytan mer eller mindre samtidigt med de tider som vi hade antecknat på skrivplattan.
Nu var det dags...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser