DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Reportage  Reportage
OWUSS-scholarship – Filips dagbok april
Fillip studerar en av de många märkiga varelser som lever i
OWUSS-scholarship – Filips dagbok april
Raja Ampat bjuder inte bara på exotiskt makroliv - här finns också storslagna korallandskap.

OWUSS-stipendiet

– Filips dagbok: april

Av Filip Wolski
Den här månaden har Filip spenderat på betydligt varmare breddgrader än han gjort hittills under sin tid som stipendiat.

På DEMA-mässan träffade jag Stein Zahl som är chef på Kararu Dive Voyages. Han erbjöd mig en praktikplats ombord på en av deras liveaboard-båtar. De kör turer i Indonesien och den båt som jag skulle med på – KLM Cheng Ho – befann sig för tillfället i Raja Ampat-regionen. Detta var en chans som jag inte ville missa. Dels kunde jag få lära mig mer om hur man driver en safaribåt, men först och främst skulle jag få chansen att uppleva en massa fantastiska dykplatser. Så efter mitt besök hos Liquivision, flög jag från Vancouver till Jakarta och därifrån vidare till Sorong på västra Papua.
Till slut var jag framme vid båten. Cheng Ho är en traditionell phinisi-skonare helt byggd i trä, men hon är utrustad med motor, elektricitet och elektronik så som på en modern båt. Efter de sista vikiga förberedelserna stävade vi ut på premiärturen som skulle ta oss till det bästa som Raja Ampat har att erbjuda.
De nästkommande dagarna reste vi från ö till ö och dök fyra gånger per dag med en timmes ytintervall mellan varje dopp. Dykningen vid Raja Ampat präglas av starka strömmar som för med sig mängder av näringsämnen till de otaliga koraller, fiskar skaldjur och blötdjur som finns här.
Det är bland dessa öar som man hittar det största antalet undervattensarter – i hela världen. Och många av dom finns bara här. Jag såg många saker som jag aldrig sett förut, t ex manta, leopardhaj, vitspetsad oceanhaj, spökflikfisk och pygmésjöhäst. Vi hittade dessutom ett par saker som fick de lokala guiderna att banka på sina flaskor för att påkalla de andra dykarnas uppmärksamhet, ex wonderpus, eller höjdpunkten – blåringad bläckfisk! Den första turen gick av stapeln den 23 december, så julen firades ombord med amerikanska traditioner och fylld kalkon. Och veckan efter firade vi nyår.
På en liveaboard är det ofta många som går och lägger sig tidigt. Den första nyårsskålen utbringades därför kl 22 då det var nyår i Sydney. Därefter firade vi Vladivostoks nyår och till sist Balis nyår innan de sista kröp till kojs för att få lite sömn innan de första dyken 2010.
Mitt jobb ombord bestod i att observera och hjälpa besättningen. Jag fick en god uppfattning om vad som krävdes för att driva en framgångsrik liveaboard. Jag fick lära mig om beräkningar av intäkter och utgifter och vad som sker bakom kulisserna. Och under min fritid, då de inte hade behov av en extra dive master, hade jag möjlighet att dyka med mitt Light & Motion-hus upprepade gånger och jag fick ihop flera timmars material.
Även om vi befann oss mitt i regnsäsongen föll det inte en enda droppe på hela perioden. När första veckan var till ända släppte vi av våra gäster i Sorong och påbörjade strax därefter nästa tur. Denna gång till de södra delarna av Raja Ampat. Nu skulle vi besöka de alla sydligaste öarna och ta oss över till Ambon Island. Vi dök bland annat i Ambon Harbour som är berömd för sitt makroliv.
Båtens säsong lackade mot sitt slut och vi seglade...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser