DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Reportage  Reportage
OWUSS-scholarship – Eline blir instruktör
Dykcentret Fathom & Blues håller till i en vacker byggnad med direkt access till båtarna utanför och med boende på övervåningarna.
1 av 1

OWUSS-scholarship

– Eline blir instruktör

Av Eline Juliette Feenstra

Jag hade precis börjat tro att det inte kunde bli bättre. Då kom ett telefonsamtal. Jag var välkommen att börja på PADI IDC och bli Open Water Scuba Instructor! Jag hade drömt om det redan långt innan jag blev tilldelad stipendiet. Men det skulle inte ha gått att förverkliga på flera år. Nu kom alltså beskedet från PADI International och PADI Nordic. De hade gått med på att sponsra och stötta mig hela vägen fram genom instruktörsexamen.
Strax efteråt ringde Dale Spree. Hon är PADI Course Director och tillsammans med Ron Spree ägare till Fathom & Blues. Hon var överlycklig att ta med mig på sin IDC. Vid det laget var jag kvar i Danmark och försökte fatta vad som hänt. Jag skulle bli instruktör! Allt snurrade…

En vecka senare satt jag på planet till Bristol. Därifrån reste jag till Weymouth. Där finns Fathom & Blues. Jag trodde att vår europeiska sommar skulle vika sig för hösten. Då bröt solen fram och lyste på de tjusiga vita sandstränderna vid Dorsets underbart storslagna kust. Fathom & Blues är det ena av bara två PADI ”Gold Palm Resort” Instructor Development Centres i hela Storbritannien.
Centret har sina lokaler i en stilig byggnad som förr hyste ”Ferry Bridge Inn”. Själva dykcentret ligger en trappa ner med direkt utgång till alla båtarna. På bottenvåningen finns bar och restaurang. På övervåningarna finns bostadsrum.
Där tillbringade jag flera veckor tillsammans med gäster och personal. Jag kände mig omgiven av varm energi. Det mådde jag bra av efter alla snabbvisiter på olika håll. Till största delen var dykningen inriktad på praktiska övningar inom ramen för kursen. Ändå fick jag förmånen att göra några helt fantastiska dyk. Jag var förvånad över hur klart vattnet var och hur rikt växt- och djurliv som fanns runt Portland. Jag såg till och med mitt livs första sanktepersfisk! Förutom att titta på djurlivet, klipporna och tareskogarna kan man göra både strömdyk och vrakdyk. Det finns några verkligt häftiga gamla örlogsbåtar där!

Under kursen bodde jag på centrets inkvartering i Portland. Dagarna var fyllda av lektioner, diskussioner, provtagningar, bassängövningar och träning i öppet vatten. Fathom & Blues har tillgång till en enorm bassäng. Där ägnade vi timme efter timme åt att finslipa alla rutiner och metoder. Dale var kursledare och hade tre instruktörer till sin hjälp. Min medstipendiat Shannon och jag fick all hjälp och allt stöd vi behövde. Vi hade verkligen kul tillsammans. Vi tyckte bägge att det skulle bli dystert att lämna ett så magiskt ställe. Men förhoppningsvis skulle vi vara PADI-instruktörer vid det laget. Det gav en lite bitterljuv smak åt saken.
Inför examen hade jag lärt mig allt utantill. Ändå var de två sista dagarna av förberedelser rena nervpärsen. PADI är den enda utbildningsorganisationen för nöjesdykare med oberoende examinatorer. De bestämmer vem som ska bli kvalificerad att kalla sig ”professionell dykinstruktör”. Shannon och jag...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser