DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Reportage  Reportage
OWUSS-scholarship – Elines Dagbok
Undersea Explorer avgår från det lilla samhället Port Douglas en timmes bilresa norr om Cairns. Därifrån satte vi kosan mot några ensliga högsjörev ute i norra Korallhavet.
OWUSS-scholarship – Elines Dagbok
Undersea Explorer avgår från det lilla samhället Port Douglas en timmes bilresa norr om Cairns. Därifrån satte vi kosan mot några ensliga högsjörev ute i norra Korallhavet.

OWUSS-scholarship

– Elines Dagbok

Av Eline Juliette Feenstra

Jag kan inte påstå att jag saknade den europeiska sommaren medan jag tillbringade juli i Skottland. Vi hade faktiskt riktigt vackert väder där. Ändå gladdes jag åt att få uppleva en ”extra” sommar. Den gången ”Down Under” – 40 grader varmt och nya äventyr. Jag anslöt mig till Dive Centre Manly i Sydney. Där fick jag tillfälle till handfast erfarenhet som nybakad PADI-instruktör. Visst gillade jag de ljumma vattnen runt Sydney. Speciellt med så märkliga varelser som flikfiskar. Men jag hade blivit lovad att få dyka på Stora Barriärrevet. Bara en sån sak… ett rev som är två tusen kilometer långt! Jag kunde knappt bärga mig.
Inbjudan kom från Undersea Explorer. Jag är ytterst tacksam för resan de bjöd på. Undersea Explorer är en safaribåt som erbjuder gästerna dykning i de mest avlägsna områdena på Barriärrevet. Båten avgår från det lilla samhället Port Douglas en timmes bilresa norr om Cairns. Därifrån satte vi kosan mot några ensliga högsjörev ute i norra Korallhavet. På vägen besökte vi det världsberömda Cod Hole, Ribbon Reef och det fascinerande Osprey Reef.
Bråddjup på tusentals meter, kombinerad ström- och väggdykning, smockat med högvilt (jag såg mitt livs första tigerhaj!), havsabborrar större än jag, undersköna korallträdgårdar och absolut inga andra dykare. Jag brukar alltid ha tur med vädret. Alltså hade vi alla lika stor tur den veckan. På ett av nattdyken måste jag knacka på glaset till min Rolex bara för att övertyga mig om att det var på riktigt. Vattnet var kristallklart. Stilla Havets yta visade en perfekt spegelbild av fullmånen. Där var jag nu, på andra sidan jorden, svävande på Stora Barriärrevet. Härligt!
Viktigaste anledningen att åka med Undersea Explorer var forskningen de bedriver ombord. Företaget som driver båten bistår forskare och studenter i deras forskning i avlägsna, isolerade och orörda områden. Besättningen tar vattenprover och märker hajar. Forskarna ombord håller föreläsningar för gästerna om marinbiologi och miljövård.
Under veckan hade jag förmånen att slå följe med Andy Dunstan när han studerade pärlbåtar. Det är en sorts primitiva bläckfiskar med skal. De har överlevt tämligen oförändrade i miljontals år. Ofta omtalas de som levande fossil. Pärlbåtar är nattaktiva. Normalt lever de på cirka 300 meters djup. Nattetid kommer de upp grundare för att jaga och para sig. Man kan föreställa sig hur ”relativt sällsynt” det är att faktiskt dyka med dem. Forskningen bestod i att vi fångade pärlbåtar under småtimmarna, mätte dem, märkte dem och övervakade dem. En natt dök vi i en grupp om tre till 30 meters djup. Var och en av oss höll en av de infångade pärlbåtarna. Sedan släppte vi dem. De svävade iväg ut i det kolsvarta mörkret – förhistoriska varelser rakt framför våra dykarmasker. Sååå häftigt!

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser