DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Reportage  Reportage
OWUSS-stipendiet – Filips dagbok: januari
Filip besöker tryckkammaren vid Duke University.
OWUSS-stipendiet – Filips dagbok: januari
Filip genomför övningar i samband med sin instruktörskurs för PADI i Florida.
OWUSS-stipendiet – Filips dagbok: januari
Florida bjuder på läckra solnedgångar.
OWUSS-stipendiet – Filips dagbok: januari
Glada kandidater efter en lyckad PADI-examen.

OWUSS-stipendiet

– Filips dagbok: januari

Av Filip Wolski
Det har varit en fullspäckad månad – och det är inte helt lätt att sätta på pränt allt som hänt. Upplevelserna för bara en månad sedan känns redan väldigt avlägsna.

Nästa stat på tur som jag skulle besöka under min USA-resa var North Carolina. På väg söder över gjorde jag gemensam sak med den amerikanska stipendiaten Myfanwy Rowlands och vi reste tillsammans till orten Durham – till Diver Alert Networks huvudkontor. Dan och Betty Orr var vänliga nog att vara värdar under fyra hektiska dagar hos DAN. Vi bodde hos dem, men deras (och vårt) hektiska schema, gjorde att det nästan var omöjligt att mötas i huset.
Den första dagen spenderade vi med träningsavdelningen där vår instruktör Scott Smith överraskade oss med frågan: Kan ni tänka er att bli DAN-instruktörer? Vi hade båda genomgått olika nödhjälpskurser tidigare, men vi hade inte räknat med att bli certifierade av DAN. Snart var vi DAN-instruktörer i flera av deras program. Dessutom besökte vi tryckkammaranläggningen på Duke University där vi fick träna på att lyssna efter mikrobubblor i samband med Doppler-mätningar som utfördes av DANs forskarlag.
Efter detta besök skildes våra vägar åt och jag flög till Fort Lauderdale i Florida. ProDive USA är en av Rolex-stipendiets trofasta supportrar och de hade bjudit in mig till att gå en PADI instruktörskurs hos dem. De hade en väldigt fin anläggning – oavsett vad du hade för behov så kunde man tillgodose dem. Under nästan två veckor cyklade jag tidigt på morgonen längs strandpromenaden, för att komma till skolan. Dagarna ägnades åt att lära alla de färdigheter som en Open Water Scuba Instructor måste behärska. Vi övade på att hålla lektioner, presentationsteknik, upplägg av lektioner i vattnet, riskanalys och vi arbetade med instruktörsmanualen. Gänget som bestod av sju kandidater svetsades snabbt samman och vi tillbringade ibland 12-13 timmar per dag tillsammans. Även om man inte dyker så mycket på en IDC så fick vi i alla fall komma ut på ett lokalt rev och se ett väldigt fotogeniskt vrak – Ancient Mariner. Det blev en god påminnelse om vad dykning verkligen handlar om, och ett bra tillfälle att få lite undervattensbilder.
Så kom äntligen dagen då vi skulle ta vår instruktörsexamen (IE). Vi kände oss väl förberedda, vilket vi också var. Vi klarade kursen utan problem. Vår Course Director, Genevieve Sprag och Sally Siebert gjorde tillsammans med Master Instructor Clement Brard ett fantastiskt arbete med att förbereda oss. Vi kände oss nästan ”överförberedda”.
Examensdagen passade nästan perfekt med DEMA-mässan. Så efter min IE hade jag två dagar på mig att besöka södra Florida tillsammans med en kompis, innan DEMA började. Under fyra händelserika dagar i Orlando, mötte jag både gamla och nya vänner, dessutom smidde jag planer för framtiden och blev uppdaterad på ny utrustning och nya resmål. Tillsammans med resten av OWUSS deltog jag i en stipendiatmottagning där Myfanwy och jag fick möjlighet att hålla tal. Och än en gång tack vare Dan och Betty Orrs generösa stöttning, kunde vi också delta i DEMAs Awards Banquet.
Var med nästa gång, då kommer det mer från...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser