DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!!

  Reportage  Reportage
OWUSS-scholarship – Filips dagbok: juni
På Woods Hole Institution tillsammans med Evan Kovacs.
Närkontakt med puckelhuvad papegojfisk i Raja Ampat.
Filip på National Hyperbaric Centre i Aberdeen.

OWUSS-stipendiet

Filips dagbok: juni

Av Filip Wolski
Med denna krönika avrundar jag mitt år som europeisk Rolex-stipendiat. Jag hoppas att ni har tyckt om att läsa mina rapporter från det gångna året. Snart tar norska Ingrid Krüger över och hon kommer då att skriva denna månatliga kolumn. Ingrid introducerar sig själv i nästa nummer av DYK.

Efter mina dykupplevelser med Arctic Circle Dive Centre i kalla Ryssland, har jag kunnat njuta av att vara hemma ett par dagar, innan jag skulle åka till London igen. För ett år sedan blev London International Dive Show mitt första möte med dykindustrin och den fantastiska grupp av människor som utgör den europeiska delen av OWUSS. Jag träffade också sponsorer, supportrar och massor av andra dykare. På årets upplaga av LIDS var det trevligt att hälsa på gamla vänner och inte minst att visa Ingrid runt och introducera henne till alla och några till. Det verkar som om hon har ett spännande år framför sig.
Efter LIDS åkte jag upp till Newcastle för att delta i en RYA Powerboating-kurs. Jag har tillbringat en stor del av mitt liv ombord på olika båtar, inte minst det senaste året, så nu var det hög tid att få ett certifikat så att jag blir kvalificerad att köra själv. De erfarna instruktörerna Howard Painter och Kenneth Muscarella tog mig under sina vingar, och efter en snabb teorigenomgång – om bland annat tidvatten och knop – körde vi ut i Kens RIB på floden Thyne. Planen var att vi skulle ut till havs, men redan på floden var förhållandena tuffa. Efter att ha surfat på två meter höga vågor och tränat på en hel del manövrar, såsom man-över-bord, är jag nu kvalificerad att köra snabbgående båtar på upp till tio meter. Cool!

Nu väntar en viktigt uppgift. Som stipendiat förväntas man göra en avslutande videopresentation. Tack vare Light & Motion har alla stipendiater en komplett video-setup som vi kan ta med runt om i världen och vi filmar alla uppdrag vi är ute på. Videon visas under den årliga middagen i Explorers Club i New York, som jag är på väg till när detta skrivs. Då du håller detta nummer i handen kommer du också att kunna hitta min video på Vimeo.com - videon heter Blue Beginning. Jag har haft turen att få hjälp av två begåvade filmare. Crispin Brake, som har ägnat många år åt att filma korallrev, har hjälpt mig att strukturera upp arbetet och fundera igenom vad jag egentligen ville säga med min video. Därefter fick jag hjälp av Jimmy Taggart, som arbetar med att klippa naturfilmer, att förfina resultatet. Jag tror att tankeläsning är en viktig egenskap hos en klippare - inte minst så att du kan gissa vad producenten vill. Jimmy gjorde just det under produktionen av min film. Tack så mycket för hjälpen killar!
Nu när mitt Scholarship nästan över (det är bara tre dagar kvar!) och det är dags att se tillbaka på ett fantastiskt år ...
Det kan tyckas vara ett stort steg för en matematikstudent att ägna ett helt år enbart åt dykning. Men det visade sig faktiskt vara ganska logiskt! Flera gånger under året fick jag nämligen chansen att kombinera mitt intresse för programmering och matematik med min kärlek till undervattensvärlden. Jag hade en praktikplats hos Liquivision som tillvekar dykdatorer – inget dåligt ställe för den som vill bli programmerare inom dykindustrin. Jag har varit på Woods Hole...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser