DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!!

  Reportage  Reportage
OWUSS-scholarship – För en grönare dykning
Åsynen av sköldpaddeungar som kämpar sig ner till strandbrynet är hjärteknipande.
OWUSS-scholarship – För en grönare dykning
Cathy Church är en Grand old lady inom uv-foto. Jag passade på att gå en kurs medan jag ändå var på plats.
OWUSS-scholarship – För en grönare dykning
Mina undervattenfoton blev märkbart bättre efter kursen hos Cathy Church.

OWUSS-scholarship

– För en grönare dykning

Av Igor Valente

Under min förlängda vistelse på Grand Cayman fortsatte jag att lära mig hur Ocean Frontiers arbetar. Inte bara vad gäller dykningen. Ägarna lägger också ner stora ansträngningar på att förbättra centrets ”gröna” status. Delägaren Stephen Broadbelt berättade om planerna. Han tror att ”grönt” blir nästa stora våg inom dykturismen. Inom en mycket snar framtid kommer en ny vändpunkt. Centra som inte gör något för att ”förgröna” sin verksamhet kommer att få se sin marknadsandel minska.
Stephen har satt ihop en femårsplan. Där har han delat upp jobbet i enkla steg. Planen ska hjälpa inte bara Ocean Frontiers utan vilket dykcenter som helst med intresse av att förbättra sig självt. Det finns till och med pengar att spara på kuppen!
Vissa gränser finns för hur mycket man kan ändra något som redan rullar och går. Därför har Stephen inriktat sig på nästa steg. Han bygger om Canyon Diving Lodge för att bli mycket grönare och effektivare. Jag blev förbluffad över hur mycket som går att göra redan på planeringsstadiet. Enkla saker som att välja byggplats och byggmaterial med omsorg gör en väldig skillnad på det färdiga bygget. Stephen och hans kompanjoner har lagt ner imponerande omtanke på mängder av detaljer. De vill verkligen se till att centrets påverkan på miljön minskas till ett minimum.
Sedan ägnade jag en del tid åt att undersöka hur miljövårdsdepartementet (DOE) fungerar på Cayman Islands. Vilka projekt har de engagerat sig i? Öarna har haft marina skyddsområden sedan 70-talet. DOE har spelat en mycket viktig roll i reservatens skötsel. De har noga sett till att åtgärder vidtagits för att skydda öarnas natur. Samtidigt har de hållit turism och byggenskap på en nivå som främjar den. Scott Slaybaugh och Tim Austin gav mig en redogörelse för de olika programmen och projekten på DOE.
Ett av projekten handlar om att skydda havssköldpaddor. Antalet gröna sköldpaddor och karettsköldpaddor ska ökas runt öarna. En tidig morgon följde jag med Janice Blumenthal och Joni Solomon för att titta på när äggkullarna kläcktes. Vi räknade antalet skal efter utkläckta ungar. Några ägg kläcktes aldrig. Vilket utvecklingsstadium hade ungen då nått? Med jämna mellanrum hittar de också ungar som inte lämnat kläckningsgropen tillsammans med sina syskon. Tre sådana fann vi i en av groparna. De måste förvaras i säkerhet tills de kan släppas fria nattetid. Då har de bättre chanser att överleva. Jag måste säga att åsynen av de små ungarna var hjärteknipande när de tog sig ner i vattnet för första gången. Jag hoppas bara att de återvänder en dag till sin födelsestrand för att säkra sin arts fortlevnad.
Naturligtvis kunde jag inte lämna Caymanöarna utan att träffa Cathy Church och delta i en av hennes fotokurser. Fotografering har jag alltid varit intresserad av. Under Cathys sakkunniga ledning kunde jag snart ta mycket bättre bilder.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser