DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Reportage  Reportage
OWUSS-stipendiet – Ingrids dagbok juli
Ingrid Rushfeldt Krüger är den första norska personen som fått OWUSS-stipendiet.
OWUSS-stipendiet – Ingrids dagbok juli
P Från vänster: Joshua Stewart (North American Scholar), Ingrid Rushfeldt Krüger (European Scholar) och William Arlidge (Australasian Scholar). Ingrid är klädd i en traditionell bunad (norsk folkdräkt).

OWUSS-stipendiet

– Ingrids dagbok juli

Av Ingrid Rushfeldt Krüger
Välkommen till det första bidraget i min månatliga resedagbok i samband med mitt OWUSS-stipendium!

Filips år som stipendiat är avslutat efter den officiella middagen i New York City. Med stor ödmjukhet kan jag nu säga att jag är den nya ”2010 European Rolex Scholar i The Our World-Underwater Scholarship Society (OWUSS)” och den första norska stipendiaten någonsin. Först och främst vill jag av hela mitt hjärta tacka Rolex och OWUSS för att de givit mig en sådan otrolig möjlighet att utforma resten av mitt liv – det känns obegripligt!
Mitt år som stipendiat har just börjat. Därför har jag ännu inte haft chansen att ge mig iväg på några större dykäventyr. Jag tänker använda den här krönikan till att berätta lite om mig själv och mina planer för året som stipendiat.
Jag föddes i USA. Min pappa är jaktpilot i det norska flygvapnet. Då var har stationerad i Texas. Sedan har jag vuxit upp i Norge hos mina norska föräldrar. Att bo i Norge har fått mig att sätta värde på den storslagna naturen i de skandinaviska länderna. Därför har bevarande av naturen alltid varit viktigt för mig.
År 2005 blev jag antagen till läkarutbildningen på Norges Teknisk-Naturvidenskabelige Universitet i Trondheim. Under mitt andra studieår sökte jag och blev antagen till ett forskningsprogram för medicinstuderande. Projektet gällde upplagring av miljögifter typ kvicksilver i näringskedjan i havet.
Jag började dyka när jag var 21 år. Kanske inte imponerande tidigt. Åtminstone visar det att det finns hopp för dem som ännu inte har påbörjat sin bana som dykare. Under första året avslutade jag min enstjärniga CMAS-kurs. Jag hungrade efter mer. Nästa år genomförde jag CMAS tvåstjärniga kurs, CMAS Marinbiologi och kursen GUE Fundamentals.
Som dykande medicinstudent ligger det nära till hands att mitt huvudintresse är hyperbar fysiologi (i dagligt tal dykerimedicin). Dessutom är jag mycket intresserad av undervattensfoto och miljöforskning. Jag är stolt och känner mig privilegierad över att ha fått stipendiet. Jag hoppas kunna utforska mina specialområden och samtidigt uppleva olika aspekter på dykarvärlden. Vid årets slut hoppas jag ha utvecklat ett eller flera av mina intresseområden till en nivå där jag kan vara till nytta för fler än mig själv.
Ett djupt känt tack till mina generösa sponsorer. De gör stipendiatåret möjligt: Fourth Element, Northern Diver, Light & Motion, Olympus, DAN, TUSA och Suunto för att bara nämna de viktigaste.
Mitt första inplanerade besök blir på The Smithsonian Research and Diving Symposium i Washington D.C.  Det får du läsa om snart!

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser