DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Reportage  Reportage
OWUSS-scholarship – Första anhalt: Sharm el Sheikh
OWUSS-scholarship – Första anhalt: Sharm el Sheikh
1 av 1

OWUSS-scholarship

– Första anhalt: Sharm el Sheikh

Av Eline Feenstra

Veckan i New York var helt överväldigande. Massor av nya intryck, intressanta idéer och underbara människor. Det tog mig ytterligare en vecka att smälta intrycken därifrån. Under tiden väntade jag i Amsterdam på mitt kamerahölje från Light & Motion. Snart kom energin tillbaka. Vi smidde planer! Första anhalten skulle bli Sharm el Sheikh i Egypten. Där är jag nu i Sinai vid kusten av norra Röda Havet. Vädret är hett, vattnet är inte lika hett och allt känns finfint!  
Jag är här för att jag ska lära mig hantera en videokamera i vattnet. Deborah Metcalfe från Blue Eye FX Underwater Productions ska vara min värd under de närmaste tre veckorna. Jag kan inte tacka henne tillräckligt för hennes gästfrihet och iver att lära mig allt jag behöver. Jag ska bekanta mig med kameran, med hur man filmar och hur man redigerar. Allt är jättespännande! Jag har massor att lära. Det enda jag inte borde lära mig är att strosa iväg på egen hand för att hitta mig själv, vara ensam och filma clownfiskar i mer än en timme…
Förutom filmning och redigering fick jag en fantastisk inbjudan att fridyka. Sara Campbell är innehavare av tre världsrekord. Hon erbjöd mig plats på hennes kurs i fridykning i Dahab! Jag tror inte någon skulle tacka nej till det. Jag vill ju filma och fotografera ännu mer under ytan. Att kunna hålla andan medan jag gör det skulle sitta perfekt.
Dahab är en mycket mindre stad en timmes väg från Sharm el Sheikh. Där började vi med andningsteknik och att hålla andan. Det var kul. Det är förbluffande hur snabbt man kan förbättra sina resultat med lite träning och stöd. Jag började med att hålla andan i 1 minut 15 sekunder. Snart klarade jag 2 minuter 40 sekunder! Samma dag begav vi oss ut på sjön och gjorde våra första ”fria dyk”. Jag begrep att fridykning inte bara är roligt och utmanande. Det är också mycket avkopplande. Det är som yoga i vattnet! Man koncentrerar sig på andningen, låter kroppen slappna av och glider genom vattnet. Titta bara på Sara så vet du vad jag menar. Hon är som en fisk i vattnet!
Vi fortsatte dyka i tre hela dagar. På slutet var vi uttröttade men mycket belåtna. Vi klarade 15 meter allihop!
Mellan apparatdykning, fridykning och videoredigering hann jag också med att promenera runt i Sharm el Sheikh. Jag besökte gamla marknadsplatsen för att köpa lite grönsaker och Nama Bay för att studera nattlivet. Jag blev alldeles paff över hur flott allting är. Stora hotell, breda boulevarder, klubbar, barer och restauranger. Gatlyktor överallt. Jämfört med Sharm är Dahab en helt annan värld. Där är det lugnt, småskaligt och fridfullt. Kontrasten gör att det definitivt är värt att besöka bägge ställena. De har helt olika livsstil.
Nu ska jag stanna i Sharm ytterligare en vecka. Sedan bär det iväg upp till Skottland för kurser i dykhälsa och dyksäkerhet. Det blir en helt annan femma. Men jag kan slå mig i backen på att det blir lika vidunderligt som den här upplevelsen!

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser