DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Reportage  Reportage
OWUSS-stipendiet – Filips dagbok: februari
Även om dyken vid Catalina Island var träningsdyk på CCR-kursen, fanns det också tid över till att njuta av kelpskogarna.
OWUSS-stipendiet – Filips dagbok: februari
Filip förbereder sin Inspiration genom att klla att det inte dyker upp bubblor på fel ställen.

OWUSS-stipendiet

– Filips dagbok: februari

Av Filip Wolski
Efter DEMA-mässan följde jag med Spencer Slate till Key Largo. Där ligger sedan 10 år tillbaka Spencers företag Atlantis Dive Center. Här erbjuder man en diger uppsättning utfärder och aktiviteter som ex vrakturer till berömda Spiegel Grove eller utfärder till Christ of the Abyss, den sjunkna Kristusstatyn. Slate, som också är präst, kan självklart erbjuda undervattensbröllop på plats. Spencer har stöttat stipendiet under många år och flera av stipendiaterna har varit på besök på Atlantis.

Så snart jag var up to date med mina rapporter och min mailbox var tömd, lämnade jag Key Largo och åkte till Gainsville, en liten universitetsstad som ligger norr om Orlando. Jarrod Jablonski som håller i Global Underwater Explorers (www.gue.com) hade bjudit in mig att delta i den årliga GUE-konferensen. Det innebar tre dagar fyllda av möten, aktiviteter och seminarier där man tog upp ämnen som spände från nya och mycket avancerade tekniska lösningar för att hantera extrema temperaturer, till pilates för dykare. Och så hann man med ett Mardi Gras-party!
Efter konferensen var min tid i solskensstaten Florida över. Jag flög vidare till Kalifornien som visserligen hade lika mycket sol, men betydligt kallare vatten. Jag hämtades på flygplatsen av Jeff Bozanic – den berömde grottdykaren och rebreather-pionjären som under den kommande veckan skulle vara min CCR-instruktör. Myfanwy Rowlands, den amerikanska stipendiaten anslöt nästa dag, som inleddes med teorilektioner.
I motsats till öppna system, lär man sig under en CCR-kurs att dyka på en specifik enhet – i mitt fall Inspiration Classic. Å andra sidan är Jeff också författare till boken Mastering rebreathers och han höll för tillfället på att göra de sista justeringarna på den andra utgåvan. Därför fick vi flera tillfällen att arbeta med en rad olika enheter som vi kunde jämföra och få en känsla för. Exempelvis när det gäller genomgång av checklistorna som beskriver de procedurer som ska genomföras innan och efter varje dyk.
Vi hade våra pool-lektioner hos Laguna Sea Sports som ställde upp med sina faciliteter. Därefter gick vi ombord på MV Second Stage och körde ut till Catalina Island där vi skulle dyka i öppet vatten.
Första dyket ägde rum på en sandbotten på sex meters djup, där vi övade på vår avvägning. Även om vi dunsade i bottnen ibland hade jag överskottskapacitet att njuta av Catalinas kelpskogar – de var enastående. Tångplantornas blad nådde längder på 10 meter och de sträckte sig hela vägen upp till ytan. Skogen skapar en makalös, tredimensionell livsmiljö för livet i havet.
På vägen tillbaka efter den sista dagens dykningar, släppte båten av mig på Catalina Island. Bara en halvtimme efter dyket stretade jag uppför vägen till Catalina Hyperbaric Chamber. Jag besökte University of South California Wrigley’s Institute (familjen som blev stenrik på tuggummi äger förövrigt hela ön). Där spenderade jag några dagar för att lära mig hantera en dekompressionskammare. Jag fick möjlighet att prova rollen som administrator, operatör och assistent under simulerade behandlingar tillsammans med kammarens personal. Dessutom fick vi tid över till att vandra genom den mycket vackra och bergiga terrängen och snorkla med sälar och sjölejon, innan vi intog en rejäl middag med anledning av att det var Thanksgiving!

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser