DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Reportage  Reportage
OWUSS-scholarship – Filips dagbok juli
Filip är van vid att dyka på vraken i Östersjön utanför hemstaden Gdansk. Han ser fram emot att kunna besöka lite djupare vrak i området, allt eftersom han lär sig mer om teknisk dykning.
OWUSS-scholarship – Filips dagbok juli
Förra årets stipendiat Eline Feenstra (tv) vid ceremonin i New York, där Fillip Wolski (th) blev utsedd till 2009 års OWUSS Scholar.

OWUSS-scholarship

– Filips dagdok juli

Av Fillip Wolski

Kära  DYK-läsare.
Under det gångna året har du kunnat läsa Eline Feenstras rapporter om sina resor och upplevelser som European Rolex Scholar 2008. Mitt namn är Filip Wolski och jag är mycket stolt över att ha tilldelats titeln som 2009 års europeiska stipendiat. Eline har satt ribban högt med sina artiklar och resor, men jag känner mig laddad och redo att en möta utmaningen och jag hoppas att du vill följa med mig på mina resor under de kommande 12 månaderna.

Låt mig presentera mig själv. Jag studerar datorvetenskap och matematik vid universitetet i Warszawa. Jag har ägnat mig åt judo och rugby, och varit aktiv i större delen av mitt liv. Jag har alltid varit intresserad av matematik och datorer och har haft turen att få delta i åtskilliga programmeringstävlingar och jag har dessutom vunnit två av dem. Men vatten och vattensport har alltid spelat en roll i mitt liv då jag är född och uppvuxen i den polska hamnstaden Gdansk. Jag lärde mig att dyka på den grekiska ön Antiparos 2004 och har sedan dess haft ett intresse för livet under ytan.

Min bakgrund ger mig omedelbart två mål med mitt stipendium. För det första kommer jag att söka efter vägar som gör det möjligt för mig att kombinera mitt stora intresse för matematik och programmering med dykning. Jag vill gärna använda mitt år till att få in foten hos de främsta forskarna när det gäller dykning och modern teknologi. För det andra vill jag lära mig mer om teknisk dykning och få möjlighet att delta i expeditioner till fjärran och svårtillgängliga platser, då jag är fascinerad av de krav som ställs på deltagarna i sådana projekt. Med den rätta inställningen, planeringen, träningen och förberedelserna kan dykteam spränga gränser och samtidigt komma tillbaka välbehållna.

Under det årliga OWUSS-evenemanget i New York den 25:e april var det någon som sa att man inte riktigt kan förstå OWUSS förrän man varit med vid detta tillfälle. Det är något som jag kan bekräfta. Jag mötte många fantastiska människor – koordinatorer, ledare, supportrar, stipendiater och deras familjer, och man fylls av energi och idéer. Först då jag gick i korridorerna i Exporers’ Club förstod jag på allvar vilka stora mål och resultat som jag kan uppnå med mitt stipendiat. Vi fick bland annat en inblick i vad 2008-gänget Eline, Jamie och Steven hade presterat under sin tid.

OWUSS har också tagit fram en rad kortare praktikprogram och förra årets praktikanter var på plats för att berätta om sina erfarenheter. Vi lyssnade till presentationerna som handlade om arbetet hos DAN, REEF och US Navy. Och sist men inte minst mötte jag Myfanwy Rowlands och Matt Carter, mina två medstipendiater från USA och Australien. Vi var alla överväldigade över det varma och massiva välkomnandet till stipendiatfamiljen. Nu är jag på väg tillbaka till Polen med det kommer inte att dröja länge innan jag ska gå igång med forskning, arbete och dykning. Och ha kul medan jag gör det!

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser