DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!!

  Reportage  Reportage
OWUSS-scholarship – Går kurs för yrkesdykare
OWUSS-scholarship – Går kurs för yrkesdykare
1 av 1

OWUSS-scholarship

– Går kurs för yrkesdykare

Av Eline Feenstra

Jag tillbringade det mesta av juli månad hos SAMS – Scottish Association for Marine Sciences. SAMS är basen för National Facility of Scientific Diving (NFSD). De ger tekniskt och vetenskapligt stöd till en lång rad forskningsprojekt som genomförs under vatten. Studenterna vid SAMS kan göra det bästa av sin forskning genom att utnyttja det stöd de kan få. Dessutom ger NFDS flera möjligheter till utbildning. Exempelvis HSE SCUBA, Power Boating och avancerade kurser i hur man sköter en tryckkammare.
Martin Sayer är ledare för NFSD. Han erbjöd mig att gå en HSE SCUBA-kurs. HSE står för Health and Safety Executive. Den ger kunskaper som är nödvändiga för varje yrkesdykare. Certifikatet är del av ”Part Four Scuba”. Det är obligatoriskt i Storbritannien för alla som vill ägna sig åt att dyka yrkesmässigt inom medieindustrin, skaldjursfisket och naturvetenskapliga eller arkeologiska projekt. De hör ihop med ”Inland/Inshore Approved Codes of Practice”. Det är inte lite det! Du kan säkert föreställa dig vilken skillnad det innebar för mig. Jag kom direkt från nöjesdykning vid Scapa Flow till vetenskaplig dykning vid Dunstaffnage Marina! Inte desto mindre var det en intressant och ovärderlig upplevelse tack vare gänget jag dök med.
Under loppet av tre veckor lärde jag mig dyka med helmask och annan ovan utrustning. Jag lärde mig sökmetoder och navigering. Jag genomförde mina första simulerade dyk i tryckkammare med heliox. Och jag fick äntligen se vetenskaplig dykning i verkligheten.
Jag har alltid varit fascinerad av naturvetenskap. Det slog mig att min universitetsexamen i filosofi nog inte skulle vara till någon större nytta vid naturvetenskapligt fältarbete. Den insikten gjorde mina upplevelser vid SAMS ännu mera värdefulla. Med mitt nya certifikat kommer jag att kunna jobba inom naturvetenskap och teknik.
Förutom ökade kunskaper har merparten av de praktiska dykövningarna givit mig allmänna färdigheter i dykning. Det är inte varje dag man befinner sig någonstans på bottnen iförd en enorm Kirby Morgan-mask och drar vitsar över dykartelefonen!
Efter vistelsen hos SAMS åkte jag till England för att besöka PADI på inbjudan av den tidigare stipendiaten Richard Somerset. Dessutom tidskriften SportDiver (jättekul!) och Delta P Technology. Det är härligt att få en titt bakom kulisserna och möta de människor som bidrar till stipendiet. Sådana människor gör det möjligt för mig att hålla på med det jag gör nu. Med min stora längtan att gå närmare in på teknisk dykning i framtiden var det verkligen fantastiskt att få träffa Kevin Gurr. Han visade mig runt på Delta P Technology. Och jag fick en VR3-dykdator! Jag vet inte hur jag kan tacka honom nog. Bästa tacket är nog att använda den flitigt.
Mina planer för nästa månad har redan gjort mig lite nervös. Jag ska slå mig ihop med mina Rolexstipendiatkamrater Jamie Brisbin från Nordamerika och Steve Lindfield från Australien. Tillsammans ska vi utforska...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser