DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Profil  Profil
OWUSS Yrkesdykarkurs i England - Oscars dagbog
OWUSS Yrkesdykarkurs i England - Oscars dagbog
OWUSS Yrkesdykarkurs i England - Oscars dagbog
Oscar är färdigklädd och redo att plocka på helmasken och kasta sig i vattnet.
OWUSS Yrkesdykarkurs i England - Oscars dagbog
Varmt välkomnad tillbaka efter ett lyckat dyk.
OWUSS Yrkesdykarkurs i England - Oscars dagbog
Det är en hel del utrustning och procedurer som skiljer sig åt mellan sportdykning och yrkesdykning.

OWUSS Yrkesdykarkurs i England

- Oscars dagbog

av Oscar Svensson

För den som vill ha undervattensvärlden som arbetsplats finns det mycket att tänka på. Följ med årets Rolexstipendiat Oscar Svensson när han lär sig hur man arbetar som yrkesdykare i England. Det är dykning på helt andra villkor och med många regler som ska följas. 

Det sprakar till i högtalaren och jag hör:

– Dykare ett, du kan nu lämna ytan.

– Uppfattat, dykare ett lämnar ytan.

Jag tömmer ut luften ur torrdräkten och börjar sakta sjunka ner mot botten genom det gröna vattnet samtidigt som jag drar med livlinan bakom mig. I min högra hand har jag en trave aluminiumstänger och en påse muttrar som ska sättas ihop när jag väl nått botten. Trots att jag är uppväxt med att montera IKEA-möbler så känns det som en helt ny nivå att försöka sig på något liknande under vatten. 

Jag har spänt på mig helmasken, hakat fast livlinan och tagit det första steget inom yrkesdykning på en HSE Scuba-kurs I södra England. Kursen riktar sig till dykare som ska utföra lättare arbete i kustnära miljö eller i inlandet med flaskorna på ryggen. I Sverige skulle närmaste motsvarigheten vara S30 yrkesdykarcertifikat.

Även om jag dykt i många år så märker jag snart att detta är något helt annorlunda mot mina tidigare erfarenheter. I den vanliga sportdykningen och speciellt inom den tekniska dykningen lägger man mycket energi på att bli självständig och ta egna beslut, nu skulle vi istället försöka lära oss att göra precis som vi blev tillsagda av dykledaren. En omställning som kan ta lite tid att få till.

På kursen fanns en bra spridning i både erfarenhet och intresseområden från instruktörer med hundratals dyk som vill arbeta med film under vattnet till två glada grabbar som gjorde hela stegen från grundkursen upp med målet att bli mättnadsdykare i Nordsjön. Detta visar på att oavsett vilket typ av arbete du vill göra under vatten så är detta det första steget dit. Personligen så är mitt intresse framförallt inom naturvetenskap och hur man kan använda dykningen för att undersöka livet i haven.

Tillbaka till tabellerna

Kursen lägger största fokus på hur man kan genomföra dykeriarbete på ett säkert sätt och vilka regler som gäller i olika situationer. De teoretiska bitarna behandlar dels grundläggande dykteori som känns igen från andra dykkurser men också delar som behandlar lagar och regler. Dessutom används en del tid till att återigen lära sig hantera dyktabeller, något som ju mer eller mindre försvunnit ut ur den vanliga sportdykningen på senare tid. Framförallt är det US Navy-tabellerna som lärs ut och som också används under hela kursens gång.

Men det är ändå de praktiska delarna som utgör den största delen av kursen och eftersom erfarenheten är blandad så ser instruktörerna noga till att alla hänger med från början och sedan ökar tempot succesivt. Redan efter lunch den första dagen är vi uppställda vid dykcentrets egen pool och får en genomgång i hanterandet av helmask och bailoutflaskor, något som var nytt för de allra flesta. 

Vad som också kräver en mental omställning är att man som dykare ska sätta...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser