DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Reportage  Reportage
OWUSS-scholarship – Ingrids dagbok maj
Ingrid börjar sin PADI instruktörskurs på Red Sea Diving College i Sharm el Sheikh. Den blev tyvärr avbruten i förtid av oroligheterna i Egypten i början av 2011.
OWUSS-scholarship – Ingrids dagbok maj
Ingrid får ett par aha-upplevelser när hon får chansen att serva regulatorer under sin praktik på Oxygene i Göteborg.

OWUSS-scholarship

Ingrids dagbok: maj

Av Ingrid Rushfeldt Krüger

Våren bjöd på en resa till mitt grannland Sverige, där det blev många härliga äventyr. Min första upplevelse blev ett besök på dykcentret Oxygène i Göteborg. Ägaren Anders Enlund hade bjudit in mig för att få en titt bakom kulisserna i ett dykföretag. Det är otroligt så okunniga vi vanliga dykare är om sådant. Massor av arbete krävs faktiskt för att få ett dykcenter att fungera.

Bästa delen var när Anders visade mig hur en regulator ser ut invändigt. Låter det dumt? Men det var först då jag verkligen begrep hur en regulator egentligen fungerar. Vi har alla sett principskisser över första- och andrasteget i en eller annan lärobok. Uppriktigt sagt har jag aldrig helt förstått mekanismerna förrän jag stod där tillsammans med Anders. Tack alltså för att du gav mig ro i själen när det gäller regulatorer!

Efter en dag på dykcentret drog jag vidare för att uppleva en annan aspekt på dykbranschen – tillverkarna. Hos Poseidon Diving Systems möttes jag av deras försäljningschef Sverker Palmblad. Min enda erfarenhet av Poseidon är deras karakteristiska regulatorer. (De liknar handduschar men är trevliga att andas ur.)

På dagens program stod deras Poseidon Discovery – den helslutna apparaten för sportdykare. Den är alltså utformad för nöjesdykare. Därför är den helautomatisk. Jämfört med många andra rebreathrar är den betydligt mindre och enklare att hantera. Det gör den mycket lättanvänd för en liten person som jag. Beröm till Poseidon för deras mod med satsningen på att utveckla en sådan andningsapparat. Det är fascinerande hur den bygger en bro mellan fritidsdykningen och den tekniska dykningen, annars betraktas de ju som två helt skilda delar av dykbranschen.

Innan det bar iväg för dykning i varmare vatten besökte jag Universeum. Det är ett vetenskapscenter i Göteborg – och störst i sitt slag i de nordiska länderna. Klas Malmberg sköter akvariet där. Han kom och berättade att de hade en gitarrhaj som blivit skadad av en av de andra arterna i akvariet. Hajen behövde ögonblicklig vård. Ett djur hade bitit av ett stycke av gitarrhajens stjärt. Tillsammans med Klas och veterinären var jag med om att ge hajen den nödvändiga vården. Det var en spännande upplevelse. Rätt fantastiskt både att få se hur det går till bakom kulisserna och att få vara med.

Nästa anhalt var Egypten. Red Sea Diving College hade givit mig en unik möjlighet. De erbjöd sig att utbilda mig hela vägen upp till Padi-instruktör, och det tackade jag naturligtvis ja till. Red Sea Diving College är kända för att ha hög standard på dykutbildningen. Jag var stolt över att få gå mina kurser där.

Röda Havet är fantastiskt! Jag var helt upphetsad över att få vara där. Dessvärre hade jag bara hunnit halvvägs genom divemaster-kursen när oroligheterna började i Egypten. Alla telefonlinjer bröts, och internet låg nere. Därför beslöt OWUSS att plocka hem mig. Medan jag skriver det här är situationen i landet fortfarande oklar....

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser