DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Reportage  Reportage
Det speciella med Rodney Fox Shark Expeditions är att hajburen inte bara hänger
Det speciella med Rodney Fox Shark Expeditions är att hajburen inte bara hänger i ytan utan också sänks ner på bottnen.
Ingrid visas runt på Australiens största flottbas HMAS Stirling.
Ingrid visas runt på Australiens största flottbas HMAS Stirling.
Det är lätt att vara modig så länge buren står på båtens däck.
Det är lätt att vara modig så länge buren står på båtens däck.

OWUSS-scholarship

– Ingrids dagbok: november

Av Ingrid Rushfeldt Krüger

Jag befinner mig för närvarande i Australien, eller närmare bestämt vid Neptune Islands där vi letar efter vithajar. Jag deltar i Rodney Fox Shark Expeditions som volontär, vilket helt enkelt betyder att jag diskar och gör DVD-skivor i utbyte mot gratis hajdyk. Det hela började på 60-talet när Rodney Fox överlevde en attack från en vithaj. Idag fokuserar organisationen på att ge besökande dykare tillgång till magiska möten med hajar, så att man med egna ögon får se andra sidor av detta ”brutala och blodtörstiga monster” som porträtteras i filmen Hajen. En viktig del i bevarandet av utrotningshotade djurarter är påkallandet av uppmärksamhet. Hajen är förvisso utrotningshotad, men ses också som en kallblodig mördare vilket gör att den är i desperat behov av positiv publicitet. Överskottet från Rodneys hajresor går till Fox Shark Research Foundation, som stöder forskning på dessa mäktiga varelser.
Vad jag såg medan jag var nedsänkt i buren på 18 meters djup, var utan tvivel en jägare i toppen av näringskedjan, men samtidigt ett djur som bara försöker överleva från en dag till en annan. Åsynen av en vithaj som lugnt glider förbi på armlängds avstånd, är något jag aldrig kommer glömma.
Innan jag åkte till South Australia för att se hajar, stannade jag i Fremantle i västra Australien. Här var Shannon Conway vänlig nog att vara min värd. Hon är en skicklig uv-fotograf och hon lyckades åstadkomma mirakel när det gäller mina färdigheter som uv-fotograf, precis som Danny Van Belle gjorde med min videoteknik. Han räddade mig. Jag hade turen att få privat undervisning i uv-foto av Shannon, och det ökade mitt självförtroende att använda min kamera med manuella inställningar. Under min vistelse i Fremantle, besökte jag även HMAS Stirling, den största militära marinbasen i Australien. Detta är ett stort område, men jag koncentrerade mig specifikt på utbildningen för ubåtarnas besättning, som bland annat inkluderar en tryckkammarenhet. Träningen pågår i sex månader under vilken besättningen måste lära sig att lämna en ubåt i undervattensläge, något som innebär en stor risk. Om rekryterna av någon anledning inte följer det korrekta förfarandet, är risken stor att de drabbas av pulmonary barotrauma (tryckskador på lungorna, red.) Eller cerebral arterial gas embolism (bubblor i blodet som kan sätta sig i hjärnan, red.) när de genomför sin uppstigning i den sju våningar djupa poolen. Eftersom följderna kan vara livshotande så står de två tryckkamrarna i stand by – något som man bara sker i det militära. När jag var på basen, upplevde jag avteckningen av en ny ubåt i Collins klassen. Hon var fullproppad med avancerad utrustning som skulle få vilken ingenjör som helst att gråta av ren upphetsning. Jag fick se saker som jag bara trodde fanns i science fiction-filmer, och då skrapade vi ändå bara på ytan.
Allt som allt har det varit ett äventyr utan dess like i Australien. Efter att ha varit i kontakt med vithajar, ubåtar och legat...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser