DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Reportage  Reportage
OWUSS-scholarship – Elines dagbok
Många resor och stora kontraster väntar den som blir OWUSS-stipendiat. Den här gången har Eline rest från Las Vegas till Nya Zeeland och sedan vidare till Norge.
1 av 1

Mot Nya Zeeland

– Elines dagbok

Av Eline Juliette Feenstra

På mottagningen för Our World-Underwater Scholarship Society i Las Vegas träffade jag Jeroen Jongejan. Han är holländare, ägare till Dive!Tutukaka och en stor entusiast. På stående fot lovade han mig ett praktikantjobb på hans dykcenter i Nya Zeeland. Sedan behövdes bara ett mejl och ett telefonsamtal. Snart körde jag genom Nordöns vackra kuperade landskap på väg till Tutukaka tre timmars färd från Auckland. Hurra!
Jeroen och hans partner Kate driver Dive!Tutukaka. De delar på chefskapet för Nya Zeelands största dykcenter. Deras fyra båtar besöker Poor Knights Islands varje dag. Öarna ligger 23 kilometer utanför kusten i den varma Östaustraliska Strömmen från Korallhavet. Det varma vattnet och tusentals år av avskildhet från fastlandet har resulterat i en enastående subtropisk miljö. Gott om fisk – från enorma täta moln av frökenfiskar till täta svärmar av guldsnapper och taggmakrill. Färgprunkande väggar täckta av mjukkoraller, solfjäderskoraller, anemoner och spongier. Massor av nakensnäckor. Kelpskogar täcker bottnen. Lekande stingrockor letar sig fram genom sagolandskapet.
Öarna har vulkaniskt ursprung. Stränderna fortsätter ner till dramatiska stup under havsytan. Där finns det tunnlar, valvbågar och grottor. Poor Knights stoltserar med världens största undervattensgrotta. Jacques-Yves Cousteau sade att det är ett av världens bästa dykområden. För mig var det toppen – kelpen, flockarna av stingrockor och blått vatten som lockar dykare in under valvbågarna. Vattnet är lite svalt. Men solen värmer och står högt på himlen. På Nya Zeeland spelades Ringenfilmerna in. Landet är fyllt av magi!
På Dive!Tutukaka har de gjort stora ansträngningar för att skydda öarna. De har vunnit många priser för det – liksom för affärsverksamhet och turism. Man ska heller inte glömma de två skutor de har sänkt – Hmnzs Tui och Waikato. Idag utgör de ovärderliga konstgjorda rev. Till all lycka åtnjuter öarna världens strängaste skyddsregler för miljön både över och under vattenytan. Området är totalfredat.
I öarnas frodiga miljö lät Jeroen och Kate mig dyka varje dag. Jag fick lära mig den speciella stöddigheten ”hypes” bland kiwis – men viktigast av allt hur man kan ge samtidigt som man tar. Ge till gästerna, till den otroliga personalen, till samhället och till miljön.
Tre veckor senare åkte jag tillbaka till Europa. Då var jag för andra gången inbjuden av Carlo Golfetto på OneOcean i Norge. Jag avslutade en månad redan fylld av nya och omskakande intryck i de kalla vattnen runt Kristiansund. En dag på ett stranddyk simmade vi ner längs en naken bergvägg. Den vita sandbottnen nedanför såg grön ut. Temperaturen var bara två grader. Plötsligt uppenbarade sig dussintals stora vita mjukkoraller under ett överhäng. Det var ytterst märkligt. Men sååå vackert!

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser