DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Reportage  Reportage
OWUSS-stipendiet – Ingrids dagbok: oktober
Det glada gänget på Smithsonian Scientific Diving Course, en kurs speciellt framtagen för forskare som utför fältarbeten under vattnet.
OWUSS-stipendiet – Ingrids dagbok: oktober
Även om kursen på Smithsonian var intensiv, fanns det tid att slappa. Här är jag tillsammans med min parkamrat Keryn.

OWUSS-stipendiet

– Ingrids dagbok: oktober

Av Ingrid Rushfeldt Krüger

Jag kommer att minnas maj 2010 för resten av mitt liv. Det var då jag avslutade mina studier, flyttade, gifte mig och bordade ett flyg som skulle ta mig till USA – allt detta på fyra dagar. Det vore en underdrift att kalla det för bitterljuvt att åka bara tre dagar efter mitt bröllop, men jag hade ju mycket kul att se fram emot. Jag är för närvarande i Washington DC, där jag har genomfört två av mina tre veckor på the Smithsonian Scientific Diving Course. Målgruppen för denna utbildning är forskare som behöver utföra sitt fältarbete under vatten - och jag kan lova att vi får en stabil grund i ämnet tack vare vår instruktör, som är Director of Marine Sciences Network vid Smithsonian, Michael A. Long. Ärligt talat har jag aldrig deltagit i en så grundligt upplagd kurs. Vi har haft två veckors teorilektioner och pooldyk innan vi går vidare till 12 Open Water-dyk vid Key Largo i Florida - detta inkluderar ett tryckkammardyk! Deltagarna har mycket olika bakgrund och utbildning, vilket gör det hela ännu mer spännande. Vi betraktas som nybörjare och vi förväntas behärska alla övningar. Efter en lektion där vår instruktör placerade rockringar i mitten av poolen för att hjälpa oss att träna vår avvägningskontroll, trodde vi inte att han skulle kunna ha fler trick i bakfickan - men vi hade fel. Den sista dagen han bad oss att kasta all vår utrustning i poolen, inklusive våra masker, och låta det sjunka till botten. Sedan var vi tvungna att simma ner, hitta utrustningen och ta på oss allt. Jag erkänner att det inte var en vacker syn, men vi fick det överstökat. Om sanningen skall fram så jag var på väg att få panik, men å andra sidan var det bra att kunna flytta fram min ”comfort zone” - hur kan man lära sig något om man inte utmana sig själv?
Jag var inte den enda från Norge - förutom mig fanns det två från Baromedicine and Environmental Physiology Research Group i Trondheim på kursen. De utför massor av forskning kring dykrelaterad fysiologi – de är också en av få forskargrupper i världen med inriktning på mekanismer för bildning av bubblor och dess konsekvenser.
Det är enormt roligt att lära känna människor på detta sätt. Det är intressanta studier de gör och jag får lära mig de mest fantastiska saker av dem. Till exempel hur råttor ser ut när de har tryckfallssjuka. Jag lovar att du inte vill byta plats med råttan.
Så har jag också lite extra information. Har du sett filmen Remember the Titans med Denzel Washington? Våra poollektioner hölls på Chinquapin Park and Recreation Center, som ligger precis vid T.C. Williams High School – just den skolan som filmen handlar om.
Nu är jag snart på väg till Florida för att avsluta min kurs och sedan till Saba i Karibien!

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser