DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Reportage  Reportage
OWUSS-stipendiet – Ingrids dagbok: augusti
OWUSS-stipendiet – Ingrids dagbok: augusti
OWUSS-stipendiet – Ingrids dagbok: augusti
Ingrid (t.h.) i talarstolen på Smithsonian tillsammans med förra årets European Scholar, holländska Eline Feenstra (t.v.)
OWUSS-stipendiet – Ingrids dagbok: augusti
Our World Underwater Scholarship Society är en non profit-organisation, vars uppdrag är att ge ambitiösa studenter inblick i yrken och aktiviteter som har anknytning till livet under ytan. Varje år utses en europé, en amerikan och en australiensare, som får alla sina dyk- och utbildningsaktiviteter sponsrade under 12 månader. www.owuscholarship.org

OWUSS-stipendiet

Ingrids dagbok: augusti

Av Ingrid Rushfeldt Krüger
Jag är fångad i Norge. Eller nästan i varje fall, för även om jag för tillfället ägnar nästan all min tid åt att förbereda mig för de kommande tentorna, kan jag fortfarande smyga ut ur landet på lite äventyr.

Den stora händelsen denna månad var en resa till Washington D.C., för att vara med vid Research and Discoveries: The Revolution of Science through Scuba. Det var ett symposium som lockade till sig några av världens främsta forskare på området – och jag blev överlycklig när jag fick en inbjudan av Michael A. Lang, som är Director of the Smithsonian Marine Science Network. Men det räcker inte med det. Jag fick dessutom leda en av sammankomsterna tillsammans med Eline Feenstra. Eline var European Rolex Scholar under 2008. Kul att äntligen få träffa henne. Det var mycket inspirerande att få vara en del av ett sådant seminarium. Allt eftersom talare efter talare presenterade sitt material gick det upp för mig hur nyttigt, eller rent av nödvändig, dykningen är för forskningen. Det var något som jag inte hade insett tidigare. Det blev också tydligt hur viktigt det var för forskare och studenter att få en god dykutbildning så att de kan utföra sina dyk på ett säkert sätt. Här tänker jag inte bara på säkerheten för dykaren utan också för de organismer som ska studeras. Mitt besök blev ju inte sämre av att Washington DC är en mycket vacker stad och jag ser fram emot att komma tillbaka för att göra min Smithsonian Scientific Diving Course till sommaren.
Precis innan jag åkte iväg till Washington träffade jag Frank Petersen från Bright Weights. Han försåg mig med ett komplett viktsystem. Jag har inte sett något liknande förut och jag ser fram emot att prova det i praktiken. Detta är en av de många fördelarna med stipendiet, att man får chansen att testa många olika typer av utrustning. Jag fick också chansen att testa min nya Vortex-torrdräkt och mitt underställ från Fourth Element. Det var första gången som jag dök med en torrdräkt som var försedd med neoprenmanschetter istället för latex. Jag tyckte att neo-prenvarianten var mer komfortabel.
Men viktigast av allt var att jag hade tid till lite klassisk norsk examensförberedande dykning – i regnväder och med massor av plankton i vattnet. Något som fullständigt ödelade mina bilder. Jag är urdålig på Photoshop så för min del blir alla upplysta partklar kvar på bilderna. Det var kallt, jag hade stressade elever med mig och vi hade inte tid att åka ut till de bästa dykplatserna längs kusten då jag hellre ville använda tiden till att läsa till mina kommande prov. Men dyka måste vi – det kan vi inte vara utan.
För att bjuda på en lite försmak av vad som väntar de kommande månaderna avslutar jag med ett citat från en av mina framtida värdar: I din framtid ser jag valar, isberg och massor av fåglar. Jag ser fantastiska platser, öppna slätter och leende människor.

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser