DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa

Papua Nya Guinea

- guide till naturens underverk

Text och foto: DYK

Var kan man möta någon vars farfar var kannibal? Bara ett fåtal sådana länder finns kvar. Papua Nya Guinea är ett av dem. Landet är fyllt av täta djungler och primitiva samhällen. Och omgivet av vattenområden totalt proppfulla med liv. Man måste nypa sig i armen för att inte tro att man drömmer.

Papua Nya Guinea består av många små ögrupper plus en del av huvudön Irian Jaya. Den andra delen tillhör Indonesien. Landet ligger där havsströmmar från Indiska Oceanen, södra Stilla Havet, Japanska sjön och Stora Barriärrevet flyter samman. Resultatet är ett havsområde med rent obegriplig variationsrikedom. Många forskare tror att det var vaggan för allt marint liv på jorden.

Dykningen är också variationsrik. Vrak, rev, ”sea-mounts” och ”muck diving” – allt utspritt över tre hav och delat mellan mer än 600 öar. Att se allt på bara en resa är stört omöjligt.
Resan till PNG kan avnjutas på två sätt. Antingen ombord på en kryssningsbåt eller från en landbaserad anläggning. Bägge har för- och nackdelar. Valet är ditt. Ingenting hindrar dig att dela upp vistelsen och ta en bit av vardera.
På land är Walindi Plantation den mest välkända anläggningen. Den är belägen vid Kimbe Bay och berömd för sina lysande röda solfjäderskoraller, bjärt färgade storväxta hårstjärnor och en hel hoper andra fotomotiv för förhoppningsfulla tävlingsfotografer.

Ungefär 25 dykställen finns att välja mellan. Alla är försedda med förtöjningsboj. Centret är angeläget om att minimera skadorna på reven. Där kan dykarna finna åtskilliga av de 900 fiskarter som sägs hålla till i vattnen runt PNG. Vidare många av de 400 korallarterna – vilket är mer än hälften av världens samlade korallsorter. Safaribåtar kanske klassas som bästa valet för dykare i PNG. Men man lär aldrig känna ett område grundligt förrän man vistats där ett tag. Som exempelvis i Walindi.

Dykkryssningarnas segelrutter kan delas upp i två kategorier: Milne Bay och Kavieng.
Milne Bay är PNG:s främsta område för ”muck diving”. Vid Dinah’s Beach, Observation Point och Bunama Beach får dykarna lära känna den ena uppenbarelsen mer osannolik än den andra: bladskorpionfisk, spökflikfisk, blåbandad ål, en uppsjö av olika sjöhästar, mantisräka och till och med praktfulla tioarmade bläckfiskar. Det är en alldeles speciell känsla att dyka på en plats som bjuder på så många nya och olika arter att vetenskapen ännu inte hunnit namnge flera av dem.
Dessutom finns där branta revväggar med hajar. Plus en B17-bombare och vraket av en P38 Lightning att dyka på. På flera av safaribåtarna sätter man ut pärlbåtsfällor nattetid. Nästa morgon kan dykarna studera de fascinerande primitiva bläckfiskarna med skal. Här är säsongen omvänd mot andra delar av landet och bästa period är mellan oktober-april. I den här delen av PNG är det live aboard som gäller och som dykare har du en handfull båtar att välja mellan.
Havets storvilt utgör huvudattraktionen bland Kaviengs rev, korallhang och tidvattenskanaler. Området behärskas av de starka havsströmmarna mellan Stilla Havet och Bismarcksjön. Där det är rejält strömt finns det stora fiskar. Dykare kan förvänta sig stora taggmakrillar, örnrockor och flera sorters tonfisk. Tillsammans med dem är det gott om hajar. Grå revhaj,...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser