DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Portugal – Grekisk mytologi och outforskade rev
Portugal – Grekisk mytologi och outforskade rev
Portugal – Grekisk mytologi och outforskade rev
Den gamla delen av Farao är omgärdad av romerska stadsmurar från 800-talet.
Portugal – Grekisk mytologi och outforskade rev
Algarvekusten bjuder också på väggdykning.
Portugal – Grekisk mytologi och outforskade rev
Långsamt men nyfiket kommer delfinflocken mot oss och passerar båten på cirka 20 meters håll. Mitt i denna flock simmar en liten delfinunge.
Portugal – Grekisk mytologi och outforskade rev
Den rödmunnade smörbulten, Gobius cruentatus, är lätt att känna igen på de distinkta färgteckningarna och de små tentaklerna på huvudet.
Portugal – Grekisk mytologi och outforskade rev
Nässeldjuret Parazoanthus axinellae bildar vackert färgade mattor på de grunda avsatserna på revet vid Pedras de Armacao.
Portugal – Grekisk mytologi och outforskade rev
Nakensnäckan Flabelina babai är vanligt förekommande längs Portugals kust. Men den finns också i Medelhavet.
Portugal – Grekisk mytologi och outforskade rev
Sjöhästarna i Ria Formosa gör i stort sett bara tre saker. De äter, sover och parar sig.
Portugal – Grekisk mytologi och outforskade rev
Portugal – Grekisk mytologi och outforskade rev
Portugal – Grekisk mytologi och outforskade rev
Sjöhästen har i alla tider kittlat fantasin och gett upphov till många myter och sägner.

Portugal

Grekisk mytologi och outforskade rev

Text och foto: Mattias Sellin
Historierna och sägnerna kring sjöhästar har i århundraden fascinerat människan. Att se en sjöhäst finns ofta högt upp på en dykares önskelista. De gamla grekerna och en stor del av de forna europeiska sjömännen ansåg att denna varelse hade mystiska krafter. Sjömän som omkom till havs skall enligt sägnerna ha fått hjälp och skydd av sjöhästar tills deras själar nått sin slutdestination. För att själva få uppleva ett möte med denna fisk så åkte vi till Ria Formosa, en lagun i Portugal som har i det närmaste sjöhästsgaranti.

Det är en kall novembermorgon på endast tio grader som hälsar oss välkomna till Portugal. Från hotellets stora fönster har vi under morgonens frukostbuffé fått se solen stiga upp över nationalparken Ria Formosa. Vid den första anblicken är det svårt att förstå varför så många sjöhästar har valt just denna plats till deras favoritställe. Men faktum är att regionen erbjuder en av världens högsta vetenskapligt uppmätta population av sjöhästar.
Under den korta promenaden från hotellet ner till hamnen ser vi hur små lokala fiskebåtar kastar loss för att ge sig ut till havs på jakt efter dagens fiskekvot. Vi har bestämt möte med Jose Viera, ägare av dykcentret Hidroespaço. När vi anländer är han redan på plats och håller för fullt på att packa dykbåten med nödvändig proviant och utrustning. Nere på piren får vi en snabb genomgång om hur dykningen inne i lagunen egentligen startade.
Det hela började tack vare en forskare vid namnet Janelle Curtis och ett projekt med det lämpliga namnet ”Project Seahorse”. Tillsammans med Hidroespaço har de kartlagt områdets sjöhästar ända sedan år 2000. Detta har gett dykskolan bra insikt och gedigen kunskap om hur dykning med dessa känsliga fiskar skall bedrivas på ett ömsesidigt och respektfullt sätt.
Ivriga om att själva få uppleva detta byter vi snabbt om på bryggan och stuvar ner vår dykutrustning i båten. På vägen ut med RIB-båten passar jag på att fråga Jose om lagunen verkligen erbjuder sjöhästsgaranti. Han ler mot mig ­­– ”naturen ger aldrig några garantier, men på samtliga dyk här i år så har vi sett minst fem till tio olika individer av sjöhästar”.

Nationalparken Ria Formosa
Ria Formosas lagun består av ett labyrintsystem med öar och kanaler. Det grunda medeldjupet på endast  två meter i kombination med tidvattenrörelserna skapar ett rikt men känsligt ekosystem. Vattnets förbindelse till havet sker genom sex stora vikar, var av en är konstgjord för att underlätta för båttrafiken in till hamnen i Faro.
På vår väg ut till dykplatsen möts vi av ett otroligt artrikt fågelliv. Här samlas mängder av flyttfåglar på sina resor mellan Afrika och Europa. Jag är övertygad om att lagunens träskmarker utan problem kan få vilken ornitolog som helst att skrika högt av förtjusning.
Efter cirka 25 minuter båtresa så kommer vi fram till platsen ”Cavalos Marinhos-Ria Formosa” eller fritt översatt till svenska ”Sjöhästdykning i Ria Formosa”.
Att dyka inne i lagunen är enkelt, men inte helt riskfritt. Främst är det den kraftiga båttrafiken som är farlig. För att minimera riskerna läggs fyra linor ut, två flytlinor och två sjunklinor. De placeras rakt ut i farleden från en liten sandö. Tillsammans bildar linorna ett skyddat område både över och under ytan. När alla förberedelser är färdiga har klockan hunnit bli 10:00 och den portugisiska värmen börjar äntligen göra sig påmind. Efter en gedigen genomgång om sjöhästar och deras beteende är det...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Transport Både reguljärflyg samt charterresor går till Portugal. Flygtiden från Stockholm är 4,5 timmar.

Klimat Ett varmt och soligt klimat, över 300 soldagar...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser