DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Teknisk dykning  Teknisk dykning
Pozo Azul – Dykningens Mount Everest
Rick Stanton i Sump 2 med sin AquaZepp-scooter.
Pozo Azul – Dykningens Mount Everest
Holländaren Jason Mallinson får hjälp med utrustningen av Brian Scofield.
Pozo Azul – Dykningens Mount Everest
John Volanthen med sitt cave map-system, som togs fram till denna expedition.
Pozo Azul – Dykningens Mount Everest
Brian Scofield på väg genom Sump 1.
Pozo Azul – Dykningens Mount Everest
Fyra dykare som har skrivit historia – Rick Stanton, Rene Houben, John Volanthen och Jason Mallinson.
Pozo Azul – Dykningens Mount Everest
Rob Dalby på väg genom den smala passagen vid ingången till grottan. Därefter öppnar upp och blir mycket större.

Pozo Azul

Dykningens Mount Everest

Text & foto: Martyn Farr

Ett brittiskt dykteam skrev historia i september förra året när de genomförde världens längsta penetration av en vattenfylld grotta. Supportdykaren Martyn Farr var med på expeditionen och berättar här hur man lyckades med denna otroliga bedrift.

Dunk!... Aj, j-lar. Jag saktar ner farten till ett minimum. Likt en boxare som reser sig upp efter ett kraftigt slag mot huvudet, böjer jag nacken sakta från sida till sida och undrar om jag fått ”whiplash”.
Sikten är ca 1,5 meter här och jag har krockat med en klippformation som hängde ner från grottans tak. Det gör ont i huvudet. Tack gode gud för hjälmen. Skotern klarade sig och jag tackar min lyckliga stjärna för att ingen annan såg det här. Jag lovar mig själv att försöka undvika denna klippa i framtiden.
Detta är Sump 1 i Pozo Azul (uttalas potho athool, vilket betyder det blå hålet). En gång i tiden var detta Spaniens längsta undervattensgrotta, nu aspirerar den på titeln Världens längsta vattenfyllda grotta.
Det är sannerligen en vacker plats, belägen alldeles intill den lilla byn Covanera, 10 mil söder om Santander och 5 mil från Burgos. Vi har varit här i en vecka och nu är det sanningens ögonblick för den djärvaste expeditionen i grottdykningens historia.
Jag har utforskat grottor i hela mitt liv men aldrig på en så tekniskt komplicerad nivå. Dag efter dag sliter teamet, som består av engelsmän, spanjorer och holländare, för att få alla delarna på plats så att man kan sjösätta expeditionen. Det hela kan liknas vid en rymdfärd med NASA.
Jag går tillbaka i historien för att finna jämförelser. I början av 1900-talet tävlade man om att komma först till Sydpolen, 1953 besteg man Mount Everest. Den bedrift som jag nu bevittnar är den ultimata och killarna som jag hjälper är de bästa i världen. Precis som Amundsen 1911 och Hilary/Tensing 1953, är de ytterst kompetenta. Om du träffade expeditionsledaren Jason Mallinson, Rick Stanton eller holländaren Rene Houben skulle du aldrig kunna gissa vad de håller på med. De är tysta och anspråkslösa. Man kan likna dem vid ett isberg – du ser bara en liten del, resten är ofattbar styrka och beslutsamhet. Erfarenhet är allt på den här nivån. Trots mina 40 år i ”branschen”, har jag svårt att greppa vidden av vad dessa grabbar ska göra.

Noggranna förberedelser
Jag glider fram genom det grumliga vattnet och funderar på uppdraget, de omfattande förberedelserna och alla osäkra faktorer som är inblandade. För två månader sedan befann vi oss alla i södra Frankrike där Rick, Jason, John och Rene höll på med ett annat monumentalt projekt vid Doux de Coly-grottan nära staden Brive. Det hade tagit flera månader att förbereda den expeditionen men efter åtskilliga dagar med slutprepareringar var killarna tvungna att ge upp och se sig besegrade. Vattenmassor från ett oväder en månad tidigare, hade bestämt sig för att rinna genom grottan och försämra sikten till bara några meter. Det var motigt just då men en nyttig erfarenhet, både fysiskt och psykiskt, inför Pozo Azul.
Nu var målet utforskandet av en passage som låg 6 kilometer från grottans öppning. En enda person, Rick Stanton, har någonsin sett den passagen. Det var 2009. Efter att...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser