DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Teknisk dykning  Teknisk dykning
Rebreather: CCR-dykning i praktiken
Med en helsluten rebreather kan dykaren komma närmare djur som annars kan bli skrämda av bubblor om man dyker med öppet system.

Rebreather

CCR-dykning i praktiken

Text & foto: Jesper Kjøller

I de senaste två artiklarna har vi gått igenom olika typer av rebreathers, deras historia, fördelar och begränsningar samt teorier och principer bakom de vidunderliga maskinerna. Hur är det då att dyka med en CCR i praktiken? Vad ska man gå igenom på en kurs

►Du har antagligen körkort. Kommer du ihåg lektionerna på körskolan? Du fick säkert lära dig att kolla bilens däck, ställa in de yttre
Har du samma inställning till dykning med CCR? Då kan du lika gärna glömma alltihop. En CCR är en maskin med avancerad livsuppehållande mekanik. Den kan också ha ihjäl dig på en lång rad utspekulerade sätt. Du måste alltså närma dig CCR-dykning med nödvändig respekt och systematisk disciplin. Annars kan det gå alldeles gruvligt på tok. Å andra sidan kan ju en helsluten rebreather användas på rätt sätt och med erforderlig omtanke. Då blir den en finurlig teknik som erbjuder en lång rad möjligheter.

CCR-dykning kräver alltså att du förstår hur apparaten fungerar. Du måste kunna hantera den enligt alla konstens regler. Sedan ger den dig massor av alternativ när något går galet. Men enbart under förutsättning att du förstår CCR-tekniken ända ner i grunden. Du ska styra maskinen. Du får inte låta den styra dig. Du måste tänka framåt och hela tiden vara beredd att ingripa i händelseförloppet.

Rebreather – dykning i praksis

Cyborg
I och för sig är det inte särskilt svårt att dyka med en CCR. På vissa sätt är det enklare och mera självklart än att dyka med öppet system. I början har de flesta problem med avvägningen. De är vana vid att bara behöva dra ett djupt andetag för att bli lättare. Å andra sidan är ju faktiskt avvägningen det besvärligaste med öppet system – just för att lungvolymen påverkar den.

Snart vänjer man sig vid att kontrollera avvägningen på en CCR. Det gäller bara att ha rätt mängd gas i andningskretsloppet i första hand. I andra hand i dräkt eller väst. Sedan är det faktiskt tämligen enkelt att dyka CCR. Du behöver i stort sett bara andas…

Andningen känns mera naturlig. Gasen är ju varken kall eller torr. Det är helt tyst. Du kan uppleva omgivningen utan störande bubbel. Du känner dig på ett sätt mera som ett med vattnet. Du märker hur maskinen jobbar. Du hör magnetventilerna öppna och fylla på syrgas i systemet. Varje utandning hamnar i andningssäcken. Då fylls den med gas och trycker lite mot bröstet. På sätt och vis är rebreathern en sorts cyber-mekanik. Den tillåter en sammansmältning mellan människa och maskin. Människans andningsvägar blir en del av en mekanisk apparat. Du blir en sorts andnings-cyborg med din rebreather på ryggen!

Du kanske får möjlighet att provdyka med en rebreather – hel- eller halvsluten. Missa inte den chansen! Det är fantastiskt roligt och starkt vanebildande. För all del sparar man också pengar på gas och allt det andra, men först och främst är det ändå en härlig känsla att dyka CCR.

Hellre förebygga… 
Idealsituationen låter ju...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

CCR och olyckor         

Tekniska dykare på öppet system har allmänt sett utomordentlig säkerhetsstatistik. Det kan CCR inte stoltsera med. Under de senaste 15-20 åren har det...

Läs artikeln i DYK #48:

SOME images:
Rebreather: CCR-dykning i praktiken
Rebreather: CCR-dykning i praktiken
, Rebreather: CCR-dykning i praktiken
Med en helsluten rebreather kan dykaren komma närmare djur som annars kan bli skrämda av bubblor om man dyker med öppet system.
, Rebreather: CCR-dykning i praktiken
Den sista kontrollen äger rum vid ytan strax före dyket. Här kontrollerar man att maskinen är tät och inte läcker gas eller tar in vatten.
, Rebreather: CCR-dykning i praktiken
Det är vid riktigt djupa dyk som CCR-tekniken kommer till sin rätt. Bailout-flaskorna används endast som backup om rebreathern skulle falera.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser