DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Norge  Norge

Runde

– den sägenomspunna ön

Text: Berit Lyngstad - Foto: Per Eide

Sägner och skatter, vajande tareskog och hisnande stup, bläckfiskar och rockor på sandbotten, grottor och en blå lagun plus klyftor i ett labyrintiskt undervattenslandskap. Och alltihop på samma ställe? Dykarfantasier? Nej. Allt finns inom en radie på tre små nautiska mil en kort båtresa från Runde Dykkesenter.

Ingressen må vara bombastisk – fågelön Runde är faktiskt en av de få platser i Norge som kan ståta med så allsidiga dykmål. Som en del av Sørøyane är Runde bara en av många öar mellan Stad och Ålesund. Men ingen av de andra öarna kan på långa vägar mäta sig med Runde. Inte bara på grund av de hisnande bergsstupens frenetiska fågelliv under vår och försommar. Alla – från stentuffa machotyper till timida snigelskådare, från familjer till klubbgäng – kan finna sitt eldorado här. Själv har jag en liten bekännelse att komma med.

Gräset är alltid grönare… För fyra år sedan var jag aktiv medlem i en liten klubb i Nord-Trøndelag. Vi förlustade oss i inre Trondheimsfjorden. Där fanns det två färger. Djurlivet begränsade sig till en hummer, några krabbor och otaliga sjöpungar. För oss var Vestlandet – speciellt Runde – närapå ouppnåeligt. Rena rama Shangri-La för dykare. Det gick rykten i klubben om att några hade varit där. Ingen ville tro på det som de berättade. Tareskogen skulle vara flera meter hög, där fanns fiskar i alla regnbågens färger och havet var så blått och så fritt från partiklar att man såg både manometern och dykkompisen.
Därför var det med lätt hjärta som jag tackade ja till ett jobb i Ålesund. För ett år sedan flyttade jag från storstan till den lilla byn Ulsteinvik. Visserligen kunde varken landsortbiografen, lanthandeln på hörnet eller den storslagna naturen helt ersätta stadslivet i Ålesund. Ändå hade Ulsteinvik något som staden aldrig kunde erbjuda. Varje morgon såg jag genom köksfönstret hur Hurtigrut-båten lade till i Torvik. Lite längre bort reste sig den stolta silhuetten av Runde. Den sägenomspunna ön, fågelbergen, Rundeskatten … Shangri-La. Man kunde ju inbilla sig att den omedelbara närheten till Runde skulle leda till många dyk i loggen. Nu kommer bekännelsen. Innan jag började jobba med den här artikeln hade jag efter fyra år i Sunnmøre loggat 6 dyk på Runde. Under de senaste månaderna har jag loggat många fler dyk här. Ändå – varför utnyttjade jag tiden så illa för att uppfylla mina drömmar? Jag har ingenting att anföra till mitt försvar.

En liten Rund(e)tur Runde är den yttersta bebodda ön i Herøy kommune. Öns 160 invånare tvingas ofta stå ut med både pinande blåst och piskande brottsjöar. De många vraken här ute bär för evigt vittnesbörd om den saken. Men oavsett vilket håll det blåser från eller var sjön går hög – man kan alltid hitta ett läckert dykställe i lä. Jag törs påstå att du kan fylla en båt med 20 dykare, hålla en fart på 10 knop och dumpa dykparen ett efter ett runt hela ön – och allihop kommer upp med ett leende på läpparna. Det handlar alltså inte om ett enstaka dykställe. Inte heller om vilka specialintressen du har som dykare. Följ med på en liten rundtur där jag har plockat ut mina favoriter.
Låt säga att det är fredagskväll. Du och dina kompisar har precis anlänt till Runde. Ni packar upp...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser