DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Rusningstrafik – Sardine Run i Sydafrika
Delfinerna koordinerar sina attacker på sardinstimmen med hjälp av klickljud och visslingar.
Rusningstrafik – Sardine Run i Sydafrika
Det uppstår ett högljut plask när den störtdykande sulan träffar ytan och med grym precision norpar åt sig sardiner på stort djup.
Rusningstrafik – Sardine Run i Sydafrika
Det är svårt att inte bli imponerad när knölvalen hoppar. Vi såg mellan 15-20 individer varje dag.

Rusningstrafik

– Sardine Run i Sydafrika

Av Trevor Day

Du har sett TV-bilderna. Delfiner, hajar och störtbombande havssulor anfaller skräckslagna tätt hopträngda sardiner. Varför inte följa med ner och se hur skådespelet ter sig under ytan? Vi lovar att det kommer bli en semester som inte liknar något annat du upplevt.

Hundratals kretsande havssulor skvallrar om var sardinerna samlats. Sulorna har lockats av plasket från delfiner. De har i sin tur omringat ett stim med sardiner. Sulorna har fått syn på den mörka skuggan av ett tätt hopträngt sardinstim. Skuggan rör sig sakta på flera meters djup.
Rob Nettleton är vår skeppare och Dietmar Posch har organiserat resan. Vi spanar intensivt. Snart börjar sulorna dyka i tät formation ner mot ett område bara några meter brett. Då är det tid att manövrera vår RIB till platsen och gå i vattnet. Dykning under sådana förhållanden är rena rama adrenalinkicken.
Dagen började klockan 7 en dimmig julimorgon på Mkabatifloden i närheten av Port St Johns på Sydafrikas sydostkust. Lufttemperaturen håller sig kring kyliga 5 grader. Vi bär våtdräkt, ylleluva och regnställ. Rob styr vår RIB försiktigt genom bränningarna. Vi håller fast oss för glatta livet. Det känns som att rida en bångstyrigt vrenskande rodeohäst.
Så småningom kommer vi ut genom bränningarna. Vår RIB är den första ute på skådeplatsen idag. Vi börjar omedelbart spana efter ”sardinbollar” – tätt hopträngda stim av skräckslagna sardiner. Båten närmar sig den första mitt bland störtdykande sulor och dansande delfiner. Vi är alla klara för dykning. Efter en blick på Rob och dykledaren Raffaella hojtar Dietmar ”dyk”! Vi rullar i baklänges. Alla är tungt avvägda för omedelbar neddykning. Vi tumlar ner genom vattnet.
På 5 meters djup närmar vi oss den glittrande sardinbollen. Den böljar och virvlar likt ett självlysande energimoln från ett tidigt avsnitt av Star Trek. En ätorgie är på väg. Jag hör klickljud och visslingar när tre delfiner rusar förbi mig och störtar in bland sardinerna. Stimmet sluter sig tätare samman och rör sig ryckigt. Delfinerna klyver stimmet. Det splittras i två delar som när man river sönder tyg. Bakom delfinerna sluter stimmet sig som när man drar ihop ett blixtlås.

Kopparhaj
Första dyket blir förmodligen resans mest farofyllda. Åtta tvåmeters kopparhajar kretsar kring sardinbollen – och oss. Jag har dykt med massor av nyfikna hajar. Jag är van vid att skåda dem i vitögat. Men de här tycks inte reagera på våra ”ge dig iväg”-signaler. Två är honor med djupa ärr. Kanske läker de sår efter nyligen inträffad hårdhänt uppvaktning vid parningsförsök.
Hajarna samlas runt oss som ett gäng ligister. Vi skuffar bort dem en efter en. De lomar iväg men simmar i en vid båge och smyger in bakom oss. De verkar vara mer intresserade av oss än av sardinerna. Vi avlägsnar oss från sardinbollen och samlas i försvarsformation med ryggarna mot varandra. Sedan går vi långsamt upp till ytan. Snart nalkas vår RIB. Då försvinner hajarna. Situationen känns ändå lite nervpirrande.
Lyckligtvis råkar vi inte ut för något liknande någon fler gång under resan.

Veteraner
Dykning i sardinrusningen är jobbigt – men ruskigt häftigt! Under sardinrusningen kan man...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser