DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Praksis  Praxis
Se och bli sedd – säker nattdykning
En av punkterna på checkistan innan ett mökerdyk är att kolla att lampan har laddade batterier och fungerar.
Se och bli sedd – säker nattdykning
Ljuskällor baserade på glödtråd, HID eller LED har var och en sina för- och nackdelar. Men det är allt fler som går över till LED, bland annat beroende på att man där får längsta brinntiden på en uppladdning.
Se och bli sedd – säker nattdykning
Se och bli sedd – säker nattdykning
Se och bli sedd – säker nattdykning
Den som dyker i ex Röda havet kan stöta på nyfikna sköldpaddor som är på jakt efter något ätbart.

Se och bli sedd

– säker nattdykning

Text och foto: Jesper Kjøller

Att se och bli sedd. Det är några av de viktigaste beståndsdelarna i nattdykning. Här har vi samlat våra bästa råd för säkra och givande upplevelser efter mörkrets inbrott.

Här hemma är dagarna korta och mörka under vinterhalvåret. Därför är det en stor fördel att kunna utöva dykning efter att mörkret har fallit. Ett kvällsdyk i exempelvis oktober eller mars kan nästan bli ett nattdyk. Många av oss bor i områden med ganska begränsade möjligheter att variera dykplatserna. Då kan nattdykningen förvandla kanske lite ”sönderdykta” dykställen till helt nya äventyr.
Vem minns inte barndomens nattliga utflykter med den älskade ficklampan i en park eller skog? Visst kände man omgivningarna. Ändå var det en ny och spännande upplevelse att vistas där på natten. I grunden samma spänning ger sig till känna när man nattdyker.
Samtidigt är det ett mycket avslappnande sätt att dyka på. Du är troligen inte lika målmedveten när du nattdyker. Du avspanar sannolikt ett mindre område än du skulle göra i dagsljus. All din koncentration inriktar sig automatiskt på det du kan se i ljuskäglan. Det lockar dig att lägga märke till fler små detaljer i stället för att låta blicken svepa över stora områden hela tiden.
Slutligen kan man hävda att nattdykning ger den yppersta träningen på att dyka i dålig sikt. Här hemma kan sikten förvisso vara mycket begränsad i många lägen. Därför är det praktiskt att ha rutin på nattdykning. Både när man ska dyka djupt, tränga in i vrak eller på det hela taget ägna sig åt mera avancerad dykning.
Rutinen ger dig reservförmåga. Du kan handskas med utrustningen i blindo. Du kan också hantera lampor förutom alla andra prylar.

Vilt nattliv
Djur- och växtlivet under ytan ändrar karaktär efter solnedgången. Dagaktiva fiskar försvinner som dagg i solsken när det blir mörkt – typ vår allestädes närvarande stensnultra. De lämnar scenen till förmån för bland andra ål. Nattaktiva fiskar kommer fram från sina gömställen för att jaga. Med riktigt bra tur kan man få se stora ädelfiskar typ lax och havsöring stå och sova. På dagen viker de undan redan innan en dykare kommer inom synhåll. På natten går det att komma alldeles tätt inpå dem. Det går nästan att röra vid dem!
I tropikerna verkar det nästan oförklarligt att hela fiskmyllret försvinner på natten. Var gömmer fiskarna sig? Papegojfisken lägger sig på en avsats och spinner in sig i en slemkokong. Den döljer fiskens doft så att rovfiskar inte får väderkorn på den. Man kan försiktigt strö ut lite sand över kokongen. Då ser man hur fint den är spunnen.
Vill du få hela bilden klar över hur dagskiftet har avlösts av nattskiftet? Då bör du helst vänta till ett par timmar efter solnedgången. Strax efter att mörkret sänkt sig har förändringen ännu inte riktigt slagit igenom. Skiftavlösningen är inte fullbordad. Har du möjlighet till det – exempelvis på en tropisk dyksafari – måste du absolut prova ett ”early morning dive”. Gå i vattnet före soluppgången. Vistas på revet medan det vaknar upp till ännu en ny dag. Det är en sällsam upplevelse. Nästan som att se fiskarna gnugga sömnen ur ögonen....

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

Kursinfo
Tar du en PADI Adventure eller Advanced-kurs så ingår ofta ett nattdyk som ett av de valfria specialdyken. Här får du lära dig grunderna för säker nattdykning, förberedelse och underhåll av...

Fakta

Sex tips

  • Använd bara utrustning som du är väl förtrogen med
  • Nattdyk bara på ställen där du redan har dykt i dagsljus
  • Begränsa djupet till 15 meter
  • Tänd lamporna innan ni går i...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser