DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Viden  Vetenskap

Tio tips

– för dykning från småbåtar

Text: Jesper Kjøller
Ska du dyka från en mindre båt? Är du ny eller erfaren? I alla fall, här är några nya tips för dig, eller några nyanser du kommer att njuta av på ditt nästa dyk från en liten båt.

MÄRK ALLA PRYLAR
I trånga utrymmen händer det lätt att dina prylar blir förväxlade med andras. Det vore osis om någon hoppar i vattnet med din mask. Men det kanske inte går att se skillnad mellan dem? Sådant skapar lätt förvirring. Alla vill plocka på sig utrustningen i sista ögonblicket. Märk noga alla prylar – stora som små. Se till att de är enkla att känna igen. Gör det långt innan du går ombord. Skriv dina initialer eller skapa en symbol med tuschpenna. Eller bränn in ett bomärke med en gammal lödkolv.

HÅLL ALLA PRYLAR VÄL SAMLADE
Använd en nätkasse eller väska för att hålla ordning på all utrustning du inte bär påtagen. Där ska handskar, huva, mask, instrument och andra lösa pinaler ligga. Blir väskan/säcken fullproppad? Lägg sådant du ska ta på sist längst ner. Sedan kan du ta på dig sakerna i den ordning de ligger nerpackade. Gör också flaskpaketet klart för dykning före avgång. Men stäng flaskkranarna efter att ha kollat trycket. Då riskerar du inte att luft läcker ut eller regulatorn börjar friflöda under färden.

STUVA ALLT OMBORD
Förhållandena ändrar sig snabbt på havet. Du blir förvånad över hur fort det går. Stiltjen i hamnen kan kvickt skifta till krabb sjö. Vågorna kan stjälpa omkull både utrustning och dykare. Inför avfärden måste allt vara stuvat, surrat och säkrat. Var alltid förberedd på värsta tänkbara väderförhållanden. Då klarar du det mesta. Se särskilt till att flaskor och bly är fastsurrade. Samla om möjligt ihop dina egna prylar så att du har all din egen utrustning inom räckhåll.


LYSSNA PÅ SKEPPAREN
Även de minsta båtar har en kapten. Han bestämmer allt ombord. Båtföraren måste kanske be dig att flytta på dig. Viktfördelningen ombord avgör båtens balans. Vanligtvis är det bekvämast att sitta längst bak. Där hoppar båten minst. Men skepparen kanske ber dig att flytta fram en bit. Då är det bara ”aye, aye sir!” som gäller. Sitt stilla i båten under färd. Om du vill flytta på dig – gör det enbart i samförstånd med båtföraren.

HÅLL DIG FAST...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs artikeln i DYK #46:

SOME images:
, , ,

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser