DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Fridykning  Fridykning
SM i poolfridykning – Dubbelt guld till Stockholm Apnea
Innan domaren är redo att fastställa resultatet håller sig David ovanför ytan och tar igen sig omringad av säkerhetsdykare.

SM i poolfridykning

Dubbelt guld till Stockholm Apnea

Text: Nadia Abdellah, Örebro Sportdykarklubb, Foto: Rikard Godlund, Örebro Sportdykarklubb

Den 22–24 mars samlades Sveriges fridykarelit i Örebro för att tävla i de Svenska Mästerskapen i pool. Med fyra huvudgrenar – Statisk apnea (STA), Dynamisk apnea (DYN), Dynamisk apnea med bifenor (DYNB), och Dynamisk apnea utan fenor (DNF) – var det en tävling som testade inte bara deltagarnas fysiska förmåga, utan också deras mentala styrka och lugn under vattenytan. 

►  Deltagarna hade tränat hårt för att nå sina mål, och nu var det dags att visa upp sina färdigheter och tävla om titeln som svensk mästare i fridykning.

Det hade gått lite drygt 10 år sedan tävlingen var förlagd i Örebro senast. I år var det Mattias Göthberg från Örebro Sportdykarklubb som var arrangör och tävlingsledare. Han var glad att mästerskapet återigen har fått komma till Örebro:
– Har vi tur så leder det till att fler får upp ögonen för sporten och ett ännu större engagemang inom sporten, berättar Mattias. Det är också bra för medlemmarna i klubben att se hur en tävling fungerar, fortsätter han.

Under årets mästerskap deltog 28 tävlande och 48 funktionärer.
– Vi har fått en fantastisk uppslutning med assistans både från den egna klubben och från anslutande klubbar, säger Mattias.

Och hur gick det då? Jo, Paula Johansson och David Spreitz Elings, båda från Stockholm Apnea, knep guldet på dam- respektive herrsidan.
– Jag är väldigt nöjd att jag gjorde bra dyk. Jag har varit lite trött och fått dålig återhämtning den senaste veckan och även haft lite tävlingsångest, säger Paula.

Paula började mästerskapet med att under fredagen hamna på fjärdeplats. Då inleddes tävlingen med Statisk apnea, en gren där fridykaren ligger stilla i vattnet och håller andan så länge som möjligt. Under lördagen var det dags för Dynamisk apnea, där fridykaren simmar så långt som möjligt utan fenor och Dynamisk apnea med bifenor där fridykaren med fenor tar sig så långt som möjligt under ytan.

Paula Johansson var bäst under lördagens båda grenar, och även under söndagen då mästerskapet avslutades med Dynamisk apnea, det vill säga att simma så långt som möjligt under ytan med monofena.
– Nu ser jag fram emot att träna med mina klubbkompisar och landslagsatleterna inför VM, fortsätter en nöjd Paula.

Även David Spreitz Elings tävlade i alla fyra grenar och var bäst i DYN, DYNB och STA.
– Jag har varit i bra form men det är hård konkurrens och mycket kan hända så det känns jättebra, säger David.

I sommar bär det av till Litauen för att tävla i VM.
– Jag försöker att inte ha för stora förväntningar, men det ska bli jättekul, säger David.  ♦

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs artikeln i DYK #82:

SOME images:
, SM i poolfridykning – Dubbelt guld till Stockholm Apnea
Innan domaren är redo att fastställa resultatet håller sig David ovanför ytan och tar igen sig omringad av säkerhetsdykare.
, SM i poolfridykning – Dubbelt guld till Stockholm Apnea
Paula Johansson från Stockholm Apnea tar SM-guld i grenen Dynamisk apnea med bifenor.
, SM i poolfridykning – Dubbelt guld till Stockholm Apnea
Aleksandra Strand Lamberg från Oslo fridykarklubb är på väg upp till ytan.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser