Den 26-27 augusti 2023 samlades 15 medlemmar från Skelleftebottens dykarklubb för en speciell uppgift: att dyka i Skellefteälven och undersöka flodpärlmusslornas status. Med ett gemensamt mål och ett stort intresse för både natur och dykning hoppade dykarna i vattnet, där de inte bara fick utföra ett viktigt ekologist arbete utan också njuta av den fina gemenskapen.
– Förutom den trevliga gemenskapen är det verkligen kul att ha ett konkret mål med sin dykning, säger Eva Lindberg, en av deltagarna.
Flodpärlmusslan en utrotningshotad art
Flodpärlmusslan, en art som kan bli flera hundra år gammal, är beroende av lax och öring för sin fortplantning. Under larvstadiet parasiterar den på små laxfiskars gälar. Men trots sitt långa liv har flodpärlmusslan drabbats hårt av mänsklig påverkan. Dammbyggnationer och föroreningar har gjort att musslan försvunnit från över en tredjedel av de vattendrag där den fanns i början av 1900-talet. Idag finns flodpärlmusslorna bara i ett fåtal vattendrag med fungerande populationer. Musslan är starkt hotad och klassas som en art i behov av skydd, både enligt ArtDatabankens rödlista och EU:s Art- och Habitatdirektiv.
Skellefteälven, med sina många gamla kraftverksdammar, är ett sådant vatten som har påverkats av mänsklig verksamhet. Dammarna, som byggdes för mer än ett sekel sedan, är en stor utmaning för många av de organismer som en gång trivdes i älvens strömmande vatten.
För dykarklubben blev helgen en chans att undersöka om flodpärlmusslorna fortfarande kunde finnas kvar i dessa vatten och om det fanns några tecken på föryngring, det vill säga om några unga musslor lyckats överleva.
– Det var en rolig utmaning att dyka under två av de gamla kraftverksdammarna och försöka hitta musslor, säger Eva. Att dyka i strömmande vatten är alltid en extra svårighet. Sikten är ofta sämre och ibland får man till och med hjälp av strömmen för att simma.
Trots utmaningarna var det ett lyckat dykningsprojekt. Dykarna hittade musslor – men de flesta var äldre individer som troligtvis funnits där innan kraftverksdammarna började byggas. De såg dock få tecken på föryngring, vilket är en viktig indikator på om populationerna kan återhämta sig.
En minnesvärd helg
Men även om antalet flodpärlmusslor var litet, var det inte det enda som gjorde helgen minnesvärd. Dykningen gav deltagarna en känsla av samhörighet och en påminnelse om hur värdefullt det är att bevara våra vattenmiljöer.
– Vi hade verkligen tur med vädret och en fantastisk samvaro under hela helgen, säger Eva. Dessutom såg RS/SISU till att vi inte behövde vara hungriga genom att bidra med en riktigt god matsäck.
För dykarklubben var detta bara ett av många steg för att dokumentera och bevara flodpärlmusslornas existens i Skellefteälven. För varje dykare var det en påminnelse om hur vi, genom gemensamma ansträngningar och kunskap, kan arbeta för att skydda och förstå de ekosystem som vi alla är en del av..