DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Socorro öarna – Mäktiga möten
Varje manta har sina egna unika mönster och markeringar. Den här var för en gångs skull fri från fripassagerare i form av remoror.
Socorro öarna – Mäktiga möten
Hammarhajarna vid Capo Fear kom plötsligt – och försvann lika plötsligt.
Socorro öarna – Mäktiga möten
Mantor är extremt fotogena. De rör sig långsamt och graciöst. Och de är inte på något sätt rädda eller skygga – de verkar faktiskt nyfikna.
Socorro öarna – Mäktiga möten
Fisksoppa vid Roca Partida. Jackfish-stimmen virvlar runt kring klippan i det näringsrika vattnet.
Socorro öarna – Mäktiga möten
Clarion kejsarfisk är endemisk för området och en av de vackraste fiskar jag någonsin sett.
Socorro öarna – Mäktiga möten
Det gäller att vara beredd om man ska fånga knölvalen i luften.
Socorro öarna – Mäktiga möten
Gröna muränor, stora sjöborrar och brokiga klippor – en typisk bild från dyken på Sorocco Islands.
Socorro öarna – Mäktiga möten
Lekfulla delfiner är något av det roligaste man kan möta under vattnet.
Socorro öarna – Mäktiga möten
Delfinerna uppträdde i formation och försökte avleda uppmärksamheten från mantorna som cirklade runt ovan oss.
Socorro öarna – Mäktiga möten
På Solmar V lär man sig snabbt att ha kameran i beredskap. Det händer alltid något i havet kring öarna.
Socorro öarna – Mäktiga möten
I gryningsljuset tyckte jag nästan att Roca Partida påminde om två hoppande knölvalar.
Socorro öarna – Mäktiga möten
Det gäller att vara beredd om man ska fånga knölvalen i luften.

Socorro öarna

Mäktiga möten

Text och foto: Jesper Kjøller
24 timmars seglats ut från Cabo san Lucas på spetsen av Baha California i Mexiko ligger den isolerade ögruppen Socorroöarna. Här innehåller dykmenyn mantor i storlek XL, knölvalar och upp till åtta olika hajarter. Vi tog en tur med dykkryssningsfartyget Solmar V och blev inte besvikna.

De måste vara nära oss nu. Jag kan rent fysiskt känna deras lågfrekventa ljud i bröstet. Vi måste vara riktigt nära valarna nu. Precis innan vi hoppade i vattnet såg vi en vuxen knölval och en kalv dyka i närheten och med kurs på båten. Nu bär vi är under vattnet hör vi deras ljud så kraftigt att jag är säker på att om sikten bara varit lite bättre hade vi sett dessa enorma djur. Jag stirrar ut i det grumliga gråblå vattnet men vågar inte simma mot ljudet av rädsla för att föras bort av strömmen.
Vi får nöja oss med upplevelsen av ljuden, som är mycket speciella. Knölvalens sång är svår att beskriva, men föreställ dig en blandning av muande kor, barngråt, Chewbacca från Stjärnornas krig och brunstiga hankatter – och skruva sedan upp volymknappen till max. Då får du en aning om hur det kan låta.
Knölvalen är en bardval som blir upp till 15 meter lång och 35 ton tung. Den är lätt att känna igen på sin knöliga ovansida och de extremt långa bröstfenorna, som kan bli upp till fyra meter. Trots sin storlek är det en akrobatisk krabat älskar att breacha, alltså hoppa upp ur vattnet, och att klappa med bröstfenorna i ytan.
Hanarna sjunger en komplex sång, varför vet man inte riktigt. Också honorna sjunger varierat. Marina däggdjur har inga stämband, istället gör de ljuden genom att pressa luft genom hålrum i näsan.
Den här gången ser vi inga knölvalar under vattnet – vi får nöja oss med stillhavsmantor istället…

Mexikos Galapagos
Från Baha California till Revillagigedoöarna är det runt 24 timmars båtfärd nästan rakt söderut. Ingen kan uttala Revillagigedo så de fyra öarna kallas till vardags Socorroöarna efter den största ön, Socorro. De andra tre öarna är San Benedicto, Roca Partida och isolerade Clarión, som ligger så långt bort att den är i en annan tidszon. Det dyks sällan vid Clarión eftersom de 15 timmarnas extra båtfärd inte riktigt gör det mödan värd.
Ögruppen kallas ibland också för Mexikos Galapagos eftersom den är en sann magnet för djurliv, både över och under vattenytan. Dessa vulkanöar och klippskär är den enda möjligheten i området att hitta lä från Stilla Havets starka strömmar och obönhörliga vågor. Därför hittar man massor av storvilt här som till exempel galapagoshajar, olika revhajar, tigerhaj, hammarhaj och valhaj. Till det kommer mängder av delfiner, the usual suspects när det gäller revfiskar och inte minst de enorma stillahavsmantorna och knölvalarna.
Vi når fram till den första ön San Benedicto precis före mörkrets inbrott första dagen. En delikat grillbuffé, Mexican Style, avnjuts på fördäck medan solen går ner över Stilla Havet och knölvalarna frustar i fjärran. Det här bådar gott minsann!
Besättningen på Solmar V är alla mexikaner som tydligt uppskattar sitt arbete och varandras sällskap. Det råder en härligt avslappnad och jovial stämning och alla hjälper till. Kaptenen tar emot kameror efter dyket, matroserna hjälper kocken med att skala...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

GEOGRAFI Reveladiggero är en ögrupp bestående av fyra avlägsna öar eller klippor cirka 24 timmars segling söder om Cabo san Lucas på Baha Californias sydspets. Öarna kallas populärt för Socorroöarna...

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser