DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Soma Bay – Röda havet från norr till söder
Soma Bay
Soma Bay – Röda havet från norr till söder
Soma Bay – Röda havet från norr till söder

Soma Bay

– Röda havet från norr till söder

Av CDWS
Soma Bay är ett av många små och tillbakalutade resortområden längs Egyptens Rödahavskust. Soma Bay ligger i den nordligaste delen av Safagabukten, cirka 40 kilometer söder om Hurghada. Området har byggts upp på en lång halvö som består av sand och som är omgiven av korallrev.

Man kommer in på området via en bevakad infart och möts snart av lyxhotell, en 18-håls Championship golfbana, ett av regionens största spa-center samt en lång rad vattensportsaktiviteter. Här har man tillgång till vackra undervattenslandskap både från land och från båt. Familjevänliga och läckra hotell i kombination med en stor och skyddad lagun gör Soma Bay till en perfekt destination för alla som reser med en ickedykande partner och barn.
Man har tillgång till dykplatserna i och omkring Soma Bay från stranden eller från båtar som kör både hel- och halvdagsturer. Även om vissa av platserna är väderkänsliga finns alltid flera olika ställen att välja mellan och dykplatserna i området passar både nyblivna och erfarna dykare. Soma Bays läge på den långa halvön gör det lätt för snorklare och dykare att få tillgång till de omgivande reven. Dessutom bidrar halvön själv till att dra till sig en massa marint liv som söker lä och skydd.
Höjdpunkten bland dyken vid Soma Bay är Panorama Reef, en av de största revformationerna i Safaga-området. Här finner man en blandning av små grottor och överhäng samt vackra mjukkoraller och imponerande gorgonior. Storleken på revet innebär att du kan göra minst tre olika dyk här och utforska det sprudlande livet med allt från ljusorange havsanemoner till gigantiska muränor och sköldpaddor. På den norra delen av detta imponerande ovala rev har man den bästa chansen att möta de pelagiska invånarna när de passerar förbi. Här finns möjlighet att se barracuda, tonfisk, manta och hammarhaj.
Abu Kafan beskrivs ofta som ett av de bästa dyken som du kan göra i Safaga och platsen är känd för att erbjuda dykare goda chanser att se hammarhaj sent på våren och manta under de kyligare vintermånaderna. Revet består av en 300 meter lång och smal barriär med en platå i bägge ändar. Revets väggar är täckta av mjukkoraller och stenkoraller, allt kryddad med solfjäderskoraller. Väggen stupar på flera ställen lodrätt ner till 300 meters djup och här har man goda möjligheter att få se tonfisk, revhaj och barracuda.
Abu Soma kan ofta genomföras som ett strömdyk och är ett suveränt dyk längs en brant vägg. Dyker man här under rätt del av året, företrädesvis våren och sommaren, har man goda chanser att få se stora djur som exempelvis zebrahaj och hammarhaj, samt snappare, manta, delfin och örnrocka. Om du inte har tur med storviltet finns ett vackert revlandskap att vila ögonen på.
Se mer på: www.somabay.com

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser