DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Stillsam njutning – filippinska Panglao
Banka-båt. Denna båtmodell är typisk för Filippinerna och används till det mesta, också som dykbåt.
Stillsam njutning – filippinska Panglao
Den som tittar noggrant i en hårstjärna kan få syn på de trollhumrar som ofta bor däri.
Stillsam njutning – filippinska Panglao
En dykare svävar ovanför det färgsprakande revet.
Stillsam njutning – filippinska Panglao
Pygmésjöhästar är utmärkt kamouflerade och de upptäcktes av en ren tllfällighet av forskare.
Stillsam njutning – filippinska Panglao
Två anemonfiskar kämpar tappert i strömmen för att hålla sig i närheten av sitt bo.

Stillsam njutning

– filippinska Panglao

Av Gerald Rambert
Tjugonio grader är varken longituden eller latituden. Det är temperaturen på det turkosblå vattnet runt Panglao, en av Filippinernas 7 000 öar. Letar du efter ett fridfullt ställe som passar undervattensfotografer och snorklare? Då kan detta vara platsen du söker.

En av de första dagarna tog vi oss till den lilla ön Balicasag. Här bor endast 600 personer. Regnperioden hade precis börjat, Ändå var sikten kring 30 meter. Korallväggens krön låg på ungefär samma avstånd från stranden. Jag begrep omedelbart att den till synes ändlösa 24-timmarsresan till Panglao var värd besväret. Redan från ytan kunde jag se ett stim taggmakrill svävande nere i den blå oändligheten.

Folklig fyndjakt
Runt Balicasag ligger det fem dykplatser. Black Forest kallas så för att det är gott om svartkorall där. Dyket börjar på 5 meter. Maxdjupet är cirka 30 meter. Under de första fem minuterna såg jag tre olika slags nakensnäckor och en ofattbar mångfald av fiskar.
Vi blev varnade för att intensivt fiske hade haft ödesdigra följder för antalet stora fiskar. Till min stora förvåning simmade ungefär 300 stora taggmakrillar runt mig på 10 meters djup åtföljda av en havssköldpadda. Snart upptäckte vi att sådant var relativt vanligt.
Dykbåtarna gör heldagsutfärd till Balicasag. Mellan dyken förvandlas båtarna till marknadsplatser i miniformat. Kvinnor kommer paddlande i sina piroger med utriggare. De har imponerande försäljartalanger. Snart har de omvandlat ytintervallet till en folklig fyndjakt på snäckskal, halsband, armband och allehanda smycken gjorda av produkter från havet. Intressant om än inte särskilt politiskt korrekt.
Drygt 200 meter från Black Forest ligger Cathedral. Där är djupet 30 till 35 meter. Sceneriet är helt annorlunda. På den helt tvärbranta väggen sitter en paraplyformad korallformation där det myllrar av liv. En del av djuren var inte särskilt förtjusta i solljus. De försökte gömma sig. Men ingen kunde smita undan från vår divemaster Boboy.
Han har verkligen blick för småkryp. Han visade mig en tjusig räka som gömde sig i en av de hårstjärnor som är så vanliga i de här vattnen. Jag var fullt upptagen med att ställa in kameran. Då försvann min räka i en blixtattack. Den hamnade i gapet på en fisk! Sedan var fisken min trogna följeslagare under resten av dyket.
Sådana läppfiskar följer dykarna under simturen likt lotsfiskar följer hajar. De kollar noga vad kameran är riktad mot. De väntar på att dykaren ska stanna upp och lägga ögat mot sökaren. Då finns det något ätbart några centimeter framför objektivet.
Titta upp och du ser ännu fler läppfiskar noga granska dina bubblor. De står i skydd inne vid revväggen och väntar på något levande att sluka.

Liftare
På 30 meter pekade Boboy på något jag först trodde bara var en utväxt på en solfjäderskorall. Det visade sig vara en pygmésjöhäst. Pytteliten!
Mellan de andra dykplatserna ligger Diver’s Heaven. Från en långsamt sluttande sjögräsäng på 5 meter går det rakt ner till ungefär 25. På brantens krön finns en frodig korallträdgård med mjukkoraller och urnspongier. De erbjuder gömställen för skygga havssköldpaddor och färggranna ängelfiskar.
Jag...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser