DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa
Thailandviken och Andamansjön  Öst till Väst – del 2
Thailandviken och Andamansjön Öst till Väst – del 2

Thailand

– Öst till Väst – DEL 2

Text och foto: Jesper Kjøller

Från öst till väst - Thailand är bäst!
Det kan vara ett svårt beslut att välja mellan öst- eller västkusten, och oftast är det personliga preferenser som avgör. En dyksemester i Thailand bör inte enbart bedömas utifrån dykningens kvalitet. Vissa av dyken i området är utmärkta, andra är helt okej men kanske inte toppen. Men kombinationen av maten, de övriga aktiviteterna, det sköna klimatet, det varma vattnet, de vita stränderna, de låga priserna och de alltid lika leende thailändarna gör resan makalöst bra.
Oavsett om du reser till Andamansjön eller Thailandviken, så kommer du att få en riktigt bra dyksemester i Thailand.

Andamansjön
Runt södra Thailand finns mängder av destinationer att åka till, där alla har sin egen särprägel på land. Den gemensamma nämnaren är dock att man oftast besöker samma dykplatser i södra Andamansjön .

Om nu dykplatserna i stort sett är desamma, hur skiljer det sig då att semestra på platser runt södra Andamansjön, om du väljer Phuket, Ao Nang eller Koh Lanta som utgångspunkt? Vi besöker tre olika semesterorter tillsammans med Kon-Tiki, som har dykcenter i flera delar av västra Thailand. 

Phuket
Om vi ​​börjar längst västerut, så är Phuket den klassiska destinationen med sin storlek och variation som kan tillgodose nästan alla, oavsett om du åker med familjen, som ett par på sol- eller dyksemester eller med en grupp vänner som förutom dykning på dagarna även vill festa lite längs gatorna på kvällen. Det handlar då om vilket område av Phuket du väljer.
Phuket är en bergig ö som är Thailands största och ligger mitt på västkusten.

De flesta reser hit via något av de dagliga inrikesflygen från Bangkok, eller charterflyg direkt från Skandinavien till Phukets flygplats på norra sidan av ön.
Den västra delen av Phuket har långa, fina stränder där Patong, Karon och Kata är de mest kända och populära.

Som dykdestination erbjuder Phuket allt från korta dyk direkt från stranden i Kata till halv- och heldagsutflykter. Har du bara en förmiddag eller eftermiddag, så finns det rev men också bra muck-dyk nära både Kata och Karon beach.

Bland dagsutflykterna i Phuket dominerar destinationerna Shark Point, Anemone Reef, vraket King Cruiser, Koh Doc Mai, Racha Yai och Racha Noi. Dykning med day boats utgår från Chalong Pier, som är så lång att man får åka buss till och från båtarna vid slutet av piren. 

Ao Nang
Längre österut på fastlandet, cirka två timmars resa med bil, ligger Krabi-provinsen med semesterorten Ao Nang. Här är tempot lite lugnare jämfört med det ibland hektiska Phuket, och gatubilden är mer präglad av familjer på semester. Det finns dock även McDonalds och Starbucks för den som har sådana böjelser.

När det gäller dagsutflykter från Ao Nang så erbjuds oftast två olika alternativ. Antingen åker man med Kon-Tikis stora båt ut till Phi Phi eller King Cruiser, där även Shark Point och Anemone Reef ligger inom ett kort avstånd. Det andra alternativet är att dyka vid någon av öarna närmare Ao Nang.

Kon-Tiki i Krabi ligger centralt på huvudgatan, bara några minuters promenad från de stora breda trapporna som leder ner till stranden. Därifrån går otaliga longtail-båtar ut till Ao Nang Beach, som inte är tillgänglig landvägen. Det är också longtails som transporterar dykare och snorklare ut till någon av de tre dykbåtarna.

Om du väljer att åka till Kon-Tikis ”husrev”, så tar det ungefär 45 minuter med båt från stranden, där man passerar de karakteristiska klippformationerna på Chicken Island för att komma...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Reef life of the Andaman
Reef life of the Andaman
Koh Racha Yai
Koh Racha Yai
Ao Nang
Ao Nang
Koh Haa Yai
Koh Haa Yai
King Cruiser
King Cruiser
King Cruiser
King Cruiser
Fakta

Västkusten

GEOGRAFI Andamansjön är en del av Indiska oceanen och ligger söder om den Bengaliska viken. Havet har ett medeldjup på ca 1000 meter, men i den del som avgränsas av Phuket och...

Läs artikeln i DYK #6:

SOME images:
, Thailandviken och Andamansjön  Öst till Väst – del 2
Thailandviken och Andamansjön Öst till Väst – del 2
, Koh Phi Phi
Koh Phi Phi
, Koh Racha Yai
Koh Racha Yai

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser