DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Rejse  Resa

Stort och småt i Cebu

– Filippinernas bäst bevarade hemlighet

Text & foto: Jesper Kjøller

Kasai Village Dive Resort på Moalboal-halvön erbjuder ett stort utbud av dykmöjligheter. I närområdet finns allt från lättillgänglig snorkling, fängslande makrodykning till extrema tekniska dyk med rebreathers och skotrar. Här på Cebus sydvästkust har du stor chans att få möta både den minsta och den största fisken i havet - plus det mesta däremellan.

 Den begränsade sikten beror inte på partiklar i havet. Idag är faktiskt vattnet ovanligt klart. Den dåliga sikten orsakas av miljontals fiskar. Framför mig ser jag en enorm sardinboll som ständigt ändrar form. Ibland blir det nästan helt mörkt när det stora stimmet helt täcker solen.

Jag ser mig om efter min fru. Var är Dorte? Det är verkligen lätt att simma vilse i tornadon av virvlande fisk. Plötsligt öppnas ett stort hål i väggen av sardiner framför mig, och Dorte kommer susande emot mig med gasen i botten på scootern. Jag känner igen hennes kroppsspråk ganska bra, och jag kan se att hon njuter till fullo av upplevelsen. Stimmet rör sig som en stor organism, och det majestätiska landskapet förändras hela tiden. Jag använder automatiken på kameran för att justera exponeringen till de ständigt föränderliga ljusförhållandena. Med min rebreather kan jag dyka under sardinerna utan att störa dem med utandningsbubblor, och Dorte fortsätter att hitta nya sätt att forma sardinerna för olika kompositioner.

Säkerhet i antal
Moalboal är känt för sina sardiner. De kolossala stimmen brukade tidigare husera runt Pescador Island, men för några år sedan beslutade de sig plötsligt för att flytta. Numera håller de till nära kusten vid Panagsama Beach, bara några minuter från vår resort.

Ingen kan förklara varför de flyttade eller varför de stannar kvar där de befinner sig nu, men den lokala regeringen förstår att de är värdefulla och skyddar dem till förmån för turistnäringen i området. Endast fiske med metrev och krok är tillåtet. De lokala fiskarna tjänar mer pengar på att erbjuda båtturer till snorklare i stället för att fånga sardinerna. Om de fångar en sardin kan de bara sälja den en gång, men om sardinen lever kan fiskarna sälja den till turister varje dag.

Stimmen av sardiner illustrerar ett biologiskt begrepp som kallas “safety in numbers”. Man tror att rovfiskarna blir förvirrade i närheten av stora fiskstim. Genom att bilda formationen har sardinerna en fördel, eftersom det är svårt för ett rovdjur att identifiera enskilda individer.
Sardin är egentligen ett samlingsnamn på en handfull arter inom sillfamiljen. Det finns flera stim vid Panagsama bestående av några olika arter, storlekar, former och färger.
Många dykare reser till Moalboal enbart för att uppleva sardinerna, och de finns också bland huvudrätterna på menyn. Den här destinationen har dock mycket mer än bara en burk med sardiner att erbjuda gästerna.

...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Fakta

KASAI VILLAGE DIVE RESORT

Michael Petterson kommer ursprungligen från Sverige, där han tidigare arbetade som chef på telekomföretaget Ericsson. Med sin bakgrund som dykinstruktör var han ansvarig för...

Fakta

RESFAKTA

GEOGRAFI Filippinerna omfattar över 7 000 öar med en total yta på 300 000 km2. De elva största öarna täcker 95% av landet. Skärgården är uppdelad i tre områden: Luzon...

Läs artikeln i DYK #46:

SOME images:
, , ,

Läs även

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser