DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hämta RSS feed  NYHETSBREV!

  Event  Event
Boot Düsseldorf 2023
Fridykaren Nathaliia Zharkov representerade Deep Dive Dubai som är med på BOOT för första gången.

Boot Düsseldorf

2023

Text & foto: Helene-Julie Zofia Paamand

Så var det äntligen dags för BOOT igen, som efter att ha ställts in två år i rad var efterlängtat av många. Men trots tre års uppehåll var det lite svårt att märka några stora förändringar, vilket kanske också är okej, med tanke på att de flesta dykande besökare nog mest var glada över att ses igen. Utrustningsnyheterna handlade mest om detaljer, men inom fotosegmentet fanns en hel del intressanta nyheter.

►  Låt oss börja med några siffror kring BOOT. Mässan hålls vanligtvis varje år under nio dagar i januari i Düsseldorf och täcker ALLT inom vattensporter. Av de 16 hallarna på totalt 220 000 kvadratmeter, tar yachtindustrin upp 85%. Resterande 15% täcker dykning, kanot och kajak, allt inom surfing. Här ingår också olika vattenleksaker. I flera av hallarna finns pooler med bland annat surfevent och optimistjollesegling. I avdelningen för dykning finns en bassäng där man kan se olika uppvisningar, och med anledning av årets öppning invigdes ytterligare en bassäng, så i år fanns det två bassänger för dykning. Den nya poolen innebar en stor förbättring, med stora fönster mot åskådarna.

Den andra stora förändringen bestod av en tom yta, eftersom arrangörerna av BOOT hade tagit beslutet att fotoavdelningen Waterpixel World inte alls skulle vara med på mässan. Kanske var det därför Marelux var det enda märket som fanns i det segmentet. Men man fick leta efter dem lite, precis som man också fick leta länge efter alla researrangörer från den egyptiska marknaden. De fanns inte i hall 12 med alla andra, utan i hall 13 bland olika seglarkläder och andra tillbehör för seglare.

Detta tyder på att man utan Waterpixel World inte helt skulle kunna fylla två hallar med dykning, och att man därför hade spridit ut dem som blev över. Inte särskilt tillfredsställande för utställarna, och inte heller för dykbesökarna, där många hade rest långt för att enbart fokusera på allt som rör dykning.

Trots den lite röriga inredningen och organisationen, var mässan ändå värd ett besök. Här fanns både nya trender och ansikten att finna bland utställarna. 

Nya material
Både Fourth Element och Scubapro demonstrerade våtdräkter i materialet Yulex för första gången på BOOT. Yulex är ett växtbaserat material, som har samma barriär- och komfortegenskaper som neopren. Det känns faktiskt ännu mjukare och smidigare jämfört med neopren. Fourth Element visade också upp sin Rec-fena, som är tillverkad av 100 % återvunnen plast och är den första i sitt slag på marknaden. Rent designmässigt liknar den Mares populära allround-fena Avanti Quattro. Fourth Element är det varumärke i branschen som utvecklats mest när det gäller hållbara material, precis som de också ställer höga krav när det gäller energi- och materialbesparingar i hela sin produktionskedja. Att de sätter ribban högt påverkar branschen i positiv riktning. För kallvattendykning har Fourth Element länge arbetat med ett nytt isoleringsmaterial för understället, så nu kommer de att ersätta Halo 3D med Halo AR, som trots att det är mycket tunnare och har mindre flytkraft, har samma värmekapacitet. Understället är även genomtänkt med hänsyn till utlopp för kissventil och eventuella kablar till värmesystemet.

Edmund Uwe från Waterproof kunde också rapportera om nya material för både torrdräkt och underställ. Materialet till torrdräkterna har fått en viss flexibilitet, och...

Logga in för att se fullständiga artiklar, eller registrera dig om du inte redan har en inloggning på DYK. Båda är här.

Skaffa också prenumeration på DYK tidningen här.

Timelapse fra Boot 2023 Video: Helene-Julie Zofia Paamand
Timelapse fra Boot 2023 Video: Helene-Julie Zofia Paamand
Läs artikeln i DYK #74:

SOME images:
Boot Düsseldorf 2023, Boot Düsseldorf 2023
Fridykaren Nathaliia Zharkov representerade Deep Dive Dubai som är med på BOOT för första gången.
, Boot Düsseldorf 2023
Rannva Tórfrið Jørmundsson visar upp den växtbaserade Yulex-våtdräkten. Leendet hänger ihop med det trevliga mottagandet.
, Boot Düsseldorf 2023
Den nya dykpoolen gav åskådarna en tydlig bild av demonstrationerna.

Skaffa dig information, inspiration och upplevelser